Арестуваха болничен шеф с антуража му (ОБЗОР)

Арестуваха болничен шеф с антуража му (ОБЗОР)

Постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“ постанови в неделя състав на старозагорския окръжен съд за управителя на общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ д-р Мая Узунова-Конова и  двама от подчинените й -  началничката „ТРЗ“ и „Личен състав“  Марта Стефанова и служебния шофьор Слави  Иванов.

С домашен арест е напусналата преди седмицата здравното заведение главна счетоводителка Мария Атанасова.

Срещу управителката е повдигнато обвинение за присвояване на средства в особено големи размери и безстопанственост, а останалите са обвиняеми за пране на пари.

Конова и антуражът й са били задържани първоначално за 24 часа по закона за МВР, след което престоят зад решетките е бил увеличен на 72 часа с постановление на наблюдаващия образуваното досъдебно производство прокурор Емилия Вакарелска от старозагорската окръжна  прокуратура. Постоянните мерки за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативната прокуратура в Пловдив, заседанието е насрочено за 5 март.

Предварителната проверка за престъпления по служба  в МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ започна след  два сигнала до прокуратурата и ДАНС на 13 февруари от кмета на Раднево д-р Тенко Тенев и председателя на местния парламент д-р Румен Йонков.

Неизплатени задължения за здравни и социални осигуровки към НАП в размер на 460 000 лв. е натрупала общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“. Това съобщи председателят на местния парламент в Раднево д-р Румен Йовчев.

 
По данни от все още неокончателния годишен финансов отчет на здравното заведение загубите са 1 330 000 лв, което с близо 900 000 лв. в повече спрямо 2018-а година.

Вече трети месец почти всички лекари и медицински сестри не получават заплатите, коментира кметът на общината Тенко Тенев, който разбрал за трагичното финансово състояние на дружеството на 11 февруари. Данните били посочени в искане за финансово подпомагане , изпратено до него от управителя д-р Мая Узунова.

Пак там управителката, която е назначена със заплата от 3 300 лв., през април 2018 година споделила, че при сравнение на месечните фишове установила, че няколко души от персонала са получавали заплати, надвишаващи до 10 пъти средната брутна.

Свръхзаплатите били за секретарката, завеждащият ТРЗ, служебният шофьор и главната счетоводителка.

Същият сигнал бил пратен и до председателя на ОбС д-р Йовчев, който е на работа в местната болница. Кметът и парламентарният шеф препратила писмото до старозагорската окръжна прокуратура и териториалното поделение на ДАНС – Стара Загора, откъдето е образувана предварително проверка.

Д-р Узунова отказва какъвто и да е коментар за случващото се под претекст, че върви проверка, на която съдейства. Получавалите огромните суми са напуснали болницата по спешност в края на миналата седмица, съобщиха служители.

Образувана е предварителна проверка по постъпилите сигнали, иззети са документи, извършват се анализи, ангажирани са няколко полицейски служби и ДАНС, насоката е за длъжностни престъпления, очакваме резултатите до дни, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

"Дори да предоставим някаква финансова помощ, тя няма как да отиде за заплати на работещите в болницата, защото парите първо ще отидат за погасяване на задълженията към НАП", категоричен е председателят на ОБС-Раднево д-р Йовчев часове преди свиканото по искане на 1/3 от съветниците извънредно заседание в четвъртък.

Кметът на общината пък припомни, че през миналия мандат на управление от местния бюджет са били предоставени близо 3 млн лв. за издръжката на здравното заведение. Той е категоричен, че най-вероятно общинската администрация е била заблуждавана с фиктивни и фалшиви отчети, водено било двойно счетоводство. Сред публичното пространство се появиха и твърдения, че управителката д-р Узунова е предоставила електронния си подпис на своите подчинени. Имало месеци, когато лично тя се подписвала под възнаграждение от около 20 бона, като към заплататата си начислявала по 21 дежурства в едно от отделенията. Отделно около 0,5 млн лв.  за допълнително материално стимулиране било раздадени на определени служители, докато останалите били оставени без заплати за ноември, декември и януари.

МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ обслужва близо 20 000 души от община Раднево и енергийно – промишления комплекс „Марица изток“, в момента там не работи хирургичното отделение, единственият хирург е в отпуск, анестиолозите са в отпуск или са напуснали.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.