0

А рести и над 100 образувани досъдебни производства за изборни престъпления в деня на балотажа. Такава равносметка направиха разследващите за втория тур от местните избори.

Арести и над 100 образувани досъдебни производства за изборни престъпления в деня на балотажа. Такава равносметка направиха разследващите за втория тур от местните избори.

Според данните към 18 часа в неделя прокуратурата е образувала 104 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и други престъпления. 26 души са привлечени като обвиняеми.

21 от разследванията са бързи производства, а по 83 се провежда разследване по общия ред.

79 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 25 са с предмет престъпления, свързани с изборите.


Три досъдебни

производства са прекратени

Най-много дела са образувани в София и Плевен – по 9, а в столичната Районна прокуратура се водят още 4. Едно дело за ОПГ за изборни нарушения е образувано и в Специализираната прокуратура. Останалите разследвания са разпределени в 45 районни прокуратури в цялата страна.

В прокуратурата са образувани 1520 прокурорски преписки, от които по 1145 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 55 преписки, а по останалите 320 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

Само в събота с 200 са се увеличили преписките по сигнали за нарушения, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив. По думите му за една седмица броят им е нараснал с 687. Още 13 души са получили обвинения за престъпления против политическите права на гражданите.

"Нарушения има навсякъде, но по-скоро всички са свързани с компетенцията на ЦИК, а не на прокуратурата", коментира Цацаров. Той потвърди и за ареста на бившия кмет на Гърмен. „Бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев е задържан от органите на реда с 24-часово задържане с подозрение за купуване на гласове”, обясни Цацаров.

Четирима души са задържани пък по


подозрение за купуване

на гласове в района на Плевен

в събота вечер. По време на акцията са извършени претърсвания и изземвания.

"Общо задържаните са 4-ма. Те са с мярка "задържане под стража". В Пловдивска област има нарушения, но не са свързани със задържане", допълни обвинител номер 1.

На гласуването миналата седмица в плевенското село Буковлък имаше множество нарушения. Местните твърдяха, че в стаята за гласуване влизали по няколко избиратели наведнъж. Полицията обаче се е намесила веднага. Там категоричен победител имаше още след първи тур - за пети пореден път кмет на селото стана Росен Русанов.

Мъж от село Буковлък беше отведен от полицаи, след като къщата му беше претърсена в неделя по обед. Късно в събота в същото село бяха задържани четирима души по сигнал за купуване на гласове. Близки на арестувания отрекоха той да е замесен в подобна търговия.

Две от трите секции в Буковлък отвориха навреме. Третата – с 20 минути по-късно заради успал се председател на комисия. Първият сигнал за нарушение бе за


председател на секция,

който употребява алкохол

Избирателната активност в Буковлък на втори тур отново е висока.

„Бяхме изпратени от Общинската избирателна комисия да констатираме има ли нарушения, свързани с подадения сигнал, който е, че председателят на 102-ра комисия употребява кафе с алкохол. Всички членове на СИК категорично заявиха, че няма такова нещо. Имайте предвид, че в СИК са представители на всички политически сили”, заяви Пламен Иванов, секретар на ОИК – Плевен.

„Готов съм на проверка с дрегер. Пил съм само две кафета”, заяви Стефан Иванов, председател на СИК.

Иначе малко над 100 са жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК до 16 часа, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Седем от тях са за купуване на гласове, два от случаите са от Плевен и Дряново, а пет са от София. Сигналите за купен вот в столицата са от районите "Красна поляна" и "Илинден". 16 са сигналите за нарушаване на избирателните права, 36 за предизборна агитация, а за нарушения в организацията на изборния процес – 43.


Четири сайта са санкционирани

за публикуване на данни за вота

При два от сайтовете нарушението е повторно, като те не са свалили и публикуваните по-рано данни. Има и сигнали за нарушаване тайната на вота в секционни избирателни комисии в София и Плевен.

Междувременно шефката на ОИК – София - Полина Витанова, коментира пред БНТ, че до комисията са пратени около 36 сигнала по мейла и множество по телефона. Сигналите са свързани с това, че е забравен да се откъсне отрязък от бюлетината или че при пускане в кутията бюлетината се е отгърнала и се е видял вотът. ОИК - София са копирани като адресат за купуване на гласове в квартал "Филиповци" в павилион.

Сигналът е до ЦИК и МВР. По обяд се появили и сигнали за фалшиви пълномощници, но към момента проблемът е отстранен. От комисията призовават избирателите да внимават с бюлетините и да не ги слагат една върху друга, защото черната ивица е като индиго и се отпечатват знаците за гласуване и може да ги направи невалидни.

Застъпници менте

цъфнаха в Пазарджик

Хора, на които им е било отказано да бъдат пълномощници от ОИК, защото не отговарят на изискванията, се представят за такива, съобщиха от Общинската избирателна комисия за „Монитор“. Те определят това нарушение като прецедент, тъй като до сега никой не е ползвал фалшив - незаверен документ за пълномощник, категорични са от ОИК.

Тези лица, освен че са нарушители на избирателния закон, нямат никакво право да присъстват в избирателните секции. Административните наказания, свързани с тези нарушения, не са достатъчно добре уредени и санкциите не са сериозни, според членове на ОИК.

Експертите разказаха още, че е необходимо да се проверява в регистрите дали действително фигурират лицата, които се представят за пълномощници, защото е възможно да има места, на които фалшивите пълномощници да се подвизават с отказан от ОИК документ. Няколко са районите, подали сигнал за такъв вид нарушения до момента. Това са „Красна поляна“, Банкя, „Люлин“, „Обеля“ и „Младост“.

От ОИК апелират всички членове на избирателни комисии да проверяват стриктно и да следят за нарушения, защото истинските пълномощници имат право да получават копия от протоколите.


Жандармерия пази

вота в Галиче

В деня на балотажа жандармерия охранява село Галиче. Към 9.30 в Галиче са гласували 234 души. Кандидатите за кметския стол са жената на Ценко Чоков – Цветелина Нелова, издигната от местната коалиция „Новото време”, и кандидатът на ГЕРБ – Страхил Стоянов.

Има и постъпили сигнали, че роднина на кандидат-кмет обикаля през нощта по домовете на хората, за да ги принуди да гласуват за определен човек. В неделния ден право на глас имат около 1440 души. По време на първия тур на изборите имаше съмнения за злоупотреби с гласовете на болни хора.