Арабският консорциум "Аркад" се очертава най-вероятният строител разширението на газопреносната ни мрежа, което ще бъде част от газовия хъб „Балкан“, стана ясно днес след отварянето на ценовите оферти на обществената поръчка на „Булгартрансгаз“.

Офертите бяха от три обединения. Едно от тях - между унгарските компании Fovallalkozo ZRT и KVV Kivitelezo ZRT, в които основен акционер е унгарската енергийна група МОЛ, не беше допуснато до отваряне на ценовите предложения, защото не отговаря на техническите изисквания на поръчката за 2.286 млрд. лв. без ДДС.

"Аркад" печелят с цена от близо 1,1 млрд. евро при срок за изграждане от 615 дни. Те дават и оферта за по-кратък срок на строеж - 250 дни, но срещу 1,289 млрд. евро. "Аркад" са склонни на разсрочено плащане с лихва от 4,1% за десет години.

Другият допуснат - консорциумът ГРРБ, оферира 2,415 млрд. евро за по-късия срок на изпълнение и 1.6 млрд. евро за по-дългия от 615 дни. Оскъпяването за разсрочено плащане е 7% за първата година, 8% за втората и 9% за следващите години.

Междувременно днес премиерът Бойко Борисов сслед среща на четири очи с румънския министър-председател Виорика Данчила съобщи, че през юни ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.

Кабинетът одобри позицията ни по дело на БЕХ срещу Еврокомисията

МС одобри позицията на Република България по дело Т-136/19 "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД срещу Европейската комисия пред Общия съд на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на кабинета. Страната ни встъпва в делото след одобрение от Общия съд на Европейската комисия.

Теменужка Петкова провери доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Теменужка Петкова провери доставката и съхранението на тръбите за междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя посети основния склад, в района на град Хасково, съобщиха от ресорното министерство.