Аптеките да дават задължително дежурства нощем по график. Това предложение на Министерството на здравеопазването предстои да бъде обсъдено, съобщи заместник здравният министър Жени Начева.

Към момента те са твърде малко. Има населени места, където през нощта човек няма откъде да си купи лекарство, допълни за „Монитор“ тя.

Затова идеята на МЗ е графиците за денонощните дежурства да се изготвят за тримесечен период от регионалните здравни инспекции.

Предлага се и глоба за неспазване на графиците. Ако инспектор установи, че е затворено въпреки дежурството,

управителят ще отнася глоба от 1000 до 3000 лева

в случай че собственикът е едноличен търговец. Санкцията се увеличава от 2000 до 6000 лева, ако е юридическо лице.

3600 са аптеките в страната към момента, показват данни на Българския фармацевтичен съюз. От тях обаче само около 30 са тези, които работят нонстоп. Те са в големите градове и най-вече в столицата. Оказва се, че нашата страна е сред водещите в Европейския съюз по брой на аптеки на глава от населението. В същото време обаче те са отворени само в светлата част на денонощието.

Най-невралгични и без лекарствена помощ са градовете Враца, Видин, Търговище, Смолян и Разград, в които въобще няма работеща нощем аптека.

Затова МЗ предлага и създаването на Национална аптечна карта по подобие на Националната здравна карта.

Междувременно от Сдружението за развитие на българското здравеопазване настояха категорично за намаляване на ДДС-то върху лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни. От там предложението вече са го изпратили в Народното събрание и до министъра на финансите.

„Независимо от факта, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, намалените ставки и освободените от ДДС стоки и услуги са много малко. ДДС е данък, който се плаща от крайния потребител – в случая с лекарствата това са пациентите или НЗОК, ако те са реимбурсирани“, се казва в писмото.

От сдружението предлагат ставката да е 5 на сто. „Така ще се освободи ресурс от 134 млн. лв. от бюджета на НЗОК за лекарства, който за 2019 г. е в размер на 1,126 млрд. лв., тъй като в момента тя плаща лекарствата с включено ДДС. Това би дало възможност да се реимбурсират повече лекарства или сумите да се пренасочат за други нужди в здравеопазването. От ежедневните скандали в последните месеци става ясно, че нуждите от тези пари са огромни“, заявява председателят на сдружението Боряна Ботева. Тя посочва, че по данни на Европейската комисия намалени ставки за лекарства не се прилагат само в България, Германия и Дания, а в четири от страните членки – Ирландия, Великобритания, Малта и Швеция, тя е нулева.

Голяма част от лекарствата в България са платени директно от пациента – 60%,

и това на фона на факта, че България е на последно място в Европейския съюз по БВП на глава от населението. По изчисления на сдружението намаляването на ставката за ДДС на 5 процента би довела до намаляване на цените на тези лекарства с 13 процента. Същата сума ще спестяват и болниците за лекарствата, които закупуват за собствена сметка.

Не на последно място трябва да се обърне внимание и на изделията за хора с увреждания - това включва помощни средства (колички, верикализатори, ортези) и медицински изделия (имплантируеми изделия). В България освободени от ДДС са само тези изделия, които са част от услуга – т.е. ако протезата е изработена в самостоятелна медико-техническа лаборатория, но не и ако е внесена директно от чужбина и закупена от специализиран магазин. Не са освободени от ДДС и медицинските изделия, които се налага българският пациент да заплаща при различни операции, като сумите варират от 2000 до 20 000 лева.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Херо Мустафа: Българските медици и доброволци показват забележителна сила

Фармацията дари 1 млн. лв. за здраве, 3 болници с 5 респиратора от Делян Пеевски (ОБЗОР)

Херо Мустафа: Българските медици и доброволци показват забележителна сила

Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители и членуващите в нея компании дариха над 1 млн. лв. в помощ на българската здравна система за битката й с коронавируса.

Делян Пеевски дари 130 000 лева за болницата в Кърджали и 2 респиратора на видинската клиника

Всеки ден се увеличават дарените суми в цялата страна. 160 000 лева са парите, събрани от  Националната кампания на Български лекарски съюз "ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО", зад която застана и Димитър Бербатов.

В Благоевград, Разлог и Гоце Делчев пристигнаха респиратори, дарени от Делян Пеевски (ОБНОВЕНА)

Днес общинските съветници от ДПС Благоевград предадоха респиратора, който е дарение от депутата Делян Пеевски на отделението по реанимация към Благоевградската болница.