Априлската епопея оживя в Добрич
6

Априлската епопея оживя в Добрич

Военноисторическата възстановка „Българският Великден 1876” върна стотици жители и гости на Добрич към героични моменти от Априлското въстание, с участници на реконструктори от цялата страна и от чужбина. Домакините от РК „46-ти пехотен Добрички полк” показаха за пръв път изработеното от тях пълно копие на черешовия топ, което бе използвано при пресъздаването на бойните действия. Реконструкторите представиха Априлската епопея с автентични оръжия от епохата, облекла, униформи и снаряжение, изработени в пълно съответствие с оригиналите.

Камбанен звън оповести началото на драматичните събития през април 1876 година. В Етнографския комплекс „Стария Добрич“ оживя Панагюрище, часове след първата пушка в Копривщица. Пристигна писмо от Тодор Каблешков. „Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците! Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище", прозвучаха редове от Кървавото писмо на Тодор Каблешков. „На оръжие, братя“ викнаха въстаниците и се втурнаха към врага.

Появи се друга ключова фигура от Априлската епопея – Райна Попгеоргиева на кон и със знамето, ушито от нея, на което пише „Свобода или смърт“. Колоната водеше Георги Бенковски, следван от Хвърковатата си чета. Революционното знаме бе осветено, всеки въстаник го целуна и Хвърковатата чета потегли за битка с османската пехота. Реконструкторите, с помощта на самодейци от читалища в Добрич, показаха драматичното клане в църквата в Батак и героичната защита на Перущица. Изключително вълнуващ бе моментът, в който Кочо избива семейството си, след това сам забива ножа в тялото си.

Провеждането на военноисторическата възстановка стана възможно благодарение на  подкрепата, оказана от родолюбивото добруджанско семейство Диана и Владимир Боневи от с. Белгун. Председателят на РК „46-ти пехотен Добрички полк”, д-р Добрин Добрев, подари на г-н Бонев сабя от Априлската епопея. Община Добрич също подпомага провеждането на възстановката със средства от Програмата за развитие на туризма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.