Тези, които търсят да закупят нов телефон, вероятно ще обърнат внимание на новите модели на Apple. Но много потребители биха се поколебали при цената им, като се предлагат много други телефони, със сходни характеристики на много по-ниска цена. LG G7 ThinQ, HTC U12 + и OnePlus 6 са три от най-дорите, несправедливо подценявани телефона, от тази година, които се предлагат на по-достъпна цена и разполагат със характеристики, до някъде сходни на новите iPhone XR, XS и XS Max.

Размер

И тази година iPhone е с най-големия телефон XS Max, като само с малко е по-висок от HTC U12 +, но е доста по-широк. Другите телефони с Android не са изобщо малки, сравнени с другите два модела iPhone.

Тегло

Разбира се, iPhone XS Max е и най-тежкият телефон от шесте. XS Max е с 20 грама по-тежък от U12 +, което не е много, но може да е фактор при избора.
iPhone XR е вторият най-тежък телефон в списъка, следван от U12 +, докато iPhone XS и OnePlus 6 са с еднакво тегло. Най-лек е LG G7 ThinQ.


Цветове


Независимо от фантастичните имена, с които компаниите наричат цветовете на телефоните си, има няколко основни. Черното и сивото са винаги добър избор, докато сребърното, златното и бялото могат да бъдат хубава промяна на стила. За тези, които искат открояващ се цвят, синьо и червено също на разположение, при някои от тези телефони. Ако искат наистина да бъдат забелязвани, LG предлага в Малинено Розово, а обширният списък с цветове на iPhone XR включва жълт и коралов цвят.


Изработка


Стъкленото лице и гръб в момента са на мода, като почти всички телефони използват този дизайн. Това важи и за тези шест телефона, като повечето от тях са с алуминиева рамка, с изключение на iPhone XS и XS Max, които използват неръждаема стомана.


Водоустойчивост


Всичките шест телефона притежават прилична водоустойчивост. IPhone XR покрива стандарт IP67, което означава, че може да оцелее на дълбочина до 1 м за 30 минути, докато IP68 е до 1.5 м за същото време.
Въпреки че, покриват стандарта IP68, Apple се е хвали, че iPhone XS и XS Max могат да се потопят на 2 м за половин час, ако някога изобщо е необходимо това.
Въпреки че OnePlus твърди, че най-новият ин телефон е водоустойчив, не предоставя официална IP оценка, затова трябва да се внимава при избора. Компанията казва, че ще издържи на дъжд или при потапяне в мивката, но предупреждава да не се плува с него, което е доста добър съвет за всеки телефон, независимо от претендираната водоустойчивост.


Размер на дисплея


Средният размер телефон в наши дни е с големина на екрана от около 6 инча диагонално. Повечето в списъка са с този размер на екрана, от 5.8 инча за iPhone XS до 6.1-инчовите екрани на iPhone XR, G7 и OnePlus 6.
Очевидно е, че iPhone XS Max притежава най-голям екран, като големината от 6.5-инча превъзхожда  не само другите пет телефона, но и в повечето предлагани модели, като започва да изчезва дори разликата между телефон и таблет.

Съотношение екран-корпус


Телефоните с обемисти контури изглеждат доста остарели по днешните стандарти, а с новото си поколение Apple изцяло смени стила, с който е известна от десетилетие и възприе изцяло дизайна на iPhone X. Това означава, че екрана стига възможно най-близо до краищата, както и, че в горната част има прорез. Дали това е добро или лошо, е въпрос на личен избор.

Apple не е единствената компания, виновна за тази тенденция при новите телефони. Устройствата на LG и OnePlus също имат подобен прорез, въпреки че и двата модела предлагат софтуерни настройки, които позволяват на потребителя ефективно да го скрие с черни ленти от двете му страни, които показват икони за известия, силата на сигнала и часовника.

 

Дисплей


Според типовете дисплеи, тези телефони може да бъдат разделени на две групи. В едната iPhone XR, LG G7 и HTC U12 +, които използват LCD екрани, докато в рдугата iPhone XS, XS Max и OnePlus 6 имат OLED дисплеи.
Няма ясен победител между двете групи, като всяка технология има своите плюсове и минуси. OLED, включително варианти, като AMOLED и POLED, обикновено имат по-ярки цветове и по-добър контраст, докато LCD дисплея е по-отчетлив и по-ясен.

Резолюция


Нито един от тези телефони не може да покрие основните стандарти за резолюция, като Full HD или 4K. В цифри, най-ясният екран е този на LG G7, с 564 пиксела на инч в дисплея си с диагонал 6.1 инча. HTC не остава по-назад, с по-малко пиксели вертикално, но същия брой хоризонтално. Въпреки че, Apple се гордее със своите ретина дисплеи, трите модела iPhone притежават по-ниска разделителна способност, от стандартната.
Но не само резолюцията, а също така дизайна на интерфейса, яркостта, типа дисплей и други фактори също са от значение. Необходимо е известно време и доста добре тренирано око, за да се забележи голяма разлика между дисплеите.

Биометрия


През последните няколко години стандартният начин за отключване на телефона е посредством докосването с пръст на сензор за пръстови отпечатъци, като и трите телефона с Android се придържат към този изпитан метод. Разпознаването на лицето от предната камера е все по-често срещано, а One Plus 6 предлага и двете възможности.
И трите модела iPhone са без сензор за пръстови отпечатъци и разчитат единствено на системата Face ID, което може да означава, че сензора за пръстови отпечатъци скоро ще последва съдбата на жака за слушалки.


Процесор


Трите нови модела iPhone са изградени с най-новия процесор на Apple, A12 Bionic. Трите Android устройства използват най-новата версия процесор на Qualcomm, Snapdragon 845. И двата трябва да са по-бързи от предишните версии.


RAM


През последните няколко години 4 GB се възприемат за базово количество RAM, въпреки че iPhone XS и XS Max са първите устройства на Apple, които разполагат с толкова. Тук точно, другите телефони имат преднина, като U12 + и OnePlus 6 разполагат с 6 GB, а последния дори предлага и 8 GB.
IPhone XR, от друга страна, разполага само с 3 GB, като това изобщо не означава не означава, че ще бъде много по-бавен, а авторитарният контрол на Apple върху собствената им система означава, че ще върши прилична работа, изтисквайки повече от по-малко.

 

Пространство за съхранение


Най-малката вградена опция за съхранение е 64 GB, което е достатъчно за повечето хора. За тежките потребители, вероятно тези, които ще снимат купища снимки и видеоклипове или носят огромни плейлисти, може да ги удвоят при iPhone XR, HTC U12 + или OnePlus 6.
Ако това не е достатъчно. Трите модела iPhone и OnePlus 6 се предлагат и с 256 GB.
За тези, които искат още повече, като не е ясно, какво точно правят с телефона си, за да се нуждаят от толкова много пространство, от Apple са се погрижили, като iPhone XS и XS Max са първите масови телефони, които разполагат с 512 GB.


MicroSD


LG G7 и HTC U12 + позволяват да се разшири вграденото пространство за съхранение с MicroSD карта. Останалите четири телефона разполагат с това, което е вградено, за това трябва да се избира разумно.


Батерия


Apple обикновено не разкрива точни данни за капацитета на батериите си, но тестове от други компании показват, че iPhone XR има 2.942 mAh батерия, XS 2.658 mAh и XS Max 3.174 mAh.
Тези цифри са по-ниски от средните за индустрията, които се движат около 3.000 и 3.500 mAh - но практически пак ще предоставя цял ден употреба на телефона.

Бързо зареждане


Всичките шест телефона може да бъдат зареждани бързо, което е особено удобна функция, когато има нужда от бързо презареждане преди излизане. Но телефоните iPhone се предлагат с уникално предупреждение, че трябва, доппълнително да се закупи USB-C към Lightning кабел и USB-C зарядно устройство с мощност 30 W, което допълнително ще струва на потребителите, около $ 70.
Това не е евтино, като се има предвид високата цена, която вече са платили за iPhone и факта, че всяка друга компания, включително LG, HTC и OnePlus предлагат  тази функция стандартно.


Безжично зареждане


Безжичното зареждане все още не е толкова разпространено, колкото бързото зареждане. Трите модела iPhone и LG G7 могат да се зареждат безжично, но е необходим отделен аксесоар.
Тази допълнителна покупка е по-приемлива в този случай. Няма все още телефон, който да включва безжичното зарядно устройство в кутията и все още безжичните технологии за зареждане не са особено полезни. Може би един ден, когато ще може телефона да се зареди, като само се намира в стаята, това ще се промени.

Портове

От тази година Apple премахна напълно стария жак за слушалки, оставяйки само един Lightning порт, отдолу на най-новите iPhone. Интересното е, че компанията вече е сменила адаптера 3.5 мм към Lightning, който посавяше в комплекта, със безжични слушалки със Lightning.
Много други производители са последваха Apple и също премахнаха жака за слушалки, но тук LG и OnePlus все още предлагат тази опцията. Това означава, че вече е дошло времето за тези, които все още не са направили прехода към Bluetooth слушалки / earbuds, да го направят.


NFC

Всичките шест от телефона имат NFC чипове, което позволява да се извършват мобилни плащания с тях на определени терминали, като Apple Pay за iPhone и Google Pay за устройствата с Android.

Предна камера

От гледна точка на разделителната способност, OnePlus 6 има най-добрата селфи камера с 16 мегапиксела, което е стандарт за основната камера на телефона в днешно време.
HTC получава точки за двете 8-мегапикселови предни камери на U12 +.
Все пак, 8-MP камерата на G7 е достатъчно добра за селфи. IPhone са оборудвани с така наречените от Apple, ​​TrueDepth 3D камери, които позволяват на телефоните детайлно да сканират триизмерно чертите на лицето за системата за лицево разпознаване.

Задна камера

Задната камера с 12-мегапиксела на iPhone XR изглежда малко самотна, тъй като е единственият телефон в този списък със само един обектив, тъй като компаниите вече използват двойни камери, като стандарт и дори започват да слагат трета.
iPhone XS и XS Max са две 12-мегапикселови камери, като едната е с широкоъгълен, а другата с телеобектив. Заедно предлагат добра гама от възможности при снимане, за да заснеме повече от фона зад обектите или да се увеличи до отдалечени точки на изображението, без да се губи от качеството.
U12 + има един сензор със 16 мегапиксела и един с 12 мегапиксела, докато G7 е с две 16-мегапикселови камери, като вместо едната да е с телеобектив, е със стандартен. Освен това има и по-широки затвори и за двата обектива, което позволява по-добра дълбочина на фона и по-добри снимки при слабо осветление.
OnePlus 6 не може да бъде подминат, като една от камерите му е с 20 мегапиксела, което е най-високата резолюция за камера на стандартен телефон.

Фото / видео режими

С всичката тази усъвършенствана технология при камерите, всички тези телефони правят страхотни снимки.
Всичките шест могат да заснемат във HDR, за да покажат по-ярки цветове и по-дълбоко черно на снимките и видеоклиповете. Всички могат да заснемат видео във Full HD или 4K резолюция и имат оптична стабилизация на изображението (OIS), за да изгладят треперенето.
Видеото със забавено движение също е обичайна функция, като и трите модела iPhone, G7 и U12 +, могат да заснемат до 240 кадъра в секунда при Full HD резолюция. OnePlus 6 може да направи това, но с половината от скоростта при резолюция 720p.
Apple Animoji - където камерата проектира рисувани герои върху лицето на потребителя, дебютира миналата година в iPhone X и вече е в новите модели. Наред с тях са новите Memoji, които позволяват на потребителите да създават анимирани версии на собственото си лице, които да използват като emoji.
G7 е първият телефон, освен Pixel 2 и 2 XL, който използва стикерите за добавена реалностна (AR) на Google, които позволяват на потребителите да поставят анимирани 3D герои във видеоклипове и снимки или само да ги виждат през камерата в реално време. HTC добави своя собствена подобна система, наречена AR Stickers, която изглежда действа по-скоро, като Snapchat филтри.

Операционна система

Новите iPhone работят с iOS 12, най-новата версия на операционната система на Apple. Другите три телефона използват версии на Android 8 Oreo. В LG G7 използва повече или по-малко оригинална версия на операционната система, докато HTC и OnePlus са оборудвали телефоните си с модифицирани версии.

Асистент

IPhone, разбира се, са със инсталиран Siri. И трите телефона с Android могат да стартират Google Assistant, докато от HTC са избрали Amazon, интегрирайки Alexa на телефоните си.

Цена

Най-евтиният телефон на този списък е OnePlus 6, с цена по-малка от половината на iPhone XS и XS Max. И това е без никакви значителни разлики на спецификациите.
iPhone XR с 64GB е следващият най-евтин модел тук, с по-малко по-евтин от версиите със 128 GB и 64 GB на G7 и HTC U12 +.
Най-високи са цените на iPhone XS и XS Max, като XS Max с 512 GB преминава всички съществуващи граници за цена на телефон.

По темата: K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

Мебели за градските номади

Råvaror улеснят честата смяна на жилища

След представянето на роботизираните  мебели Rognan, IKEA продължава с разработването на гъвкави решения за съвременния начин на живот, в градовете. Шведската мебелна компания показа нова линия мебели, наречена Råvaror, която ще включва мебели за всекидневието, специално предназначени за малки пространства, които също ще могат и лесно да се разглобяват, опаковат, преместват и сглобяват отново.

Ebörd акумулира енергия и от изкуствена светлина

Маса зарежда безжично устройства от Слънцето

Ebörd акумулира енергия и от изкуствена светлина

Все повече телефони и мобилни устройства могат да бъдат зареждани безжично, но обикновено, все още е необходима подложка за всяко устройство, която използва захранващ кабел.

Китай води по брой, САЩ с най-мощния

Кои и колко са суперкомпютрите по света?

Китай води по брой, САЩ с най-мощния

Броят на суперкомпютрите по света непрекъснато нараства, както и мощността им. По последни данни, от световната класация за суперкомпютри TOP500, САЩ води в класацията за най-мощен суперкомпютър, заемайки първите два места, докато по брой е на второ място със 116 супермашини, увеличавайки броя им от 109 през ноември 2018 година.