Апостол Карамитев и Григор Вачков възкръсват в творби на Дора Бонева (СНИМКИ)
5

Апостол Карамитев и Григор Вачков възкръсват в творби на Дора Бонева (СНИМКИ)

Голямата художничка с ретроспективна изложба в галерия „Райко Алексиев“

Богата изложба живопис на голямата българска художничка Дора Бонева представя галерия „Райко Алексиев“ на СБХ до 10 май. На 11 април Бонева навърши 85 години и настоящата селекция в по-голямата си част е ретроспективна, но авторката показва в нея и нови картини, рисувани в последните месеци.

Сбирката включва над 40 платна – портрети, пейзажи от България, Париж или Будапеща, интериори, натюрморти... Особена група са едроформатните портрети на артисти от различни сфери на изкуството, с които художничката е имала поне отрязък обща история – Дечко Узунов, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Вера Ганчева и др.

Дора Бончева е дългогодишна муза и спътница на емблематичния ни поет Любомир Левчев, с когото в продължение на десетилетия бяха една от забележителните двойки в културния и светския живот на столицата. Нито капка снобизъм и себеизтъкване няма обаче в творбите й: стаеност и артистично взиране в реалността характеризират тези свидетелства за висше майсторство, излезли изпод виртуозната й четка… Само два-три автопортрета от различни периоди и живописните образи на децата им Владимир и Марта като малки ненатрапчиво напомнят на зрителя коя е Дора…  

„Дора Бонева е интимен художник. Тя избира природния обект или човека, когото портретува, със стремежа да ни приближи и разбере и едва тогава да го включи в своя свят. Затова нейните платна са като диалози насаме, без многословие, но със скъсяване на дистанцията, с доверие и честно разбирателство. Винаги имам впечатлението, че с всяка картина Дора отваря прозорец към света. Сякаш иска да каже „Погледни какво чудо е тази зима“ или това цвете. Тихи, незабелязани преди нея вълшебства. Трябва да ги видим в платната й, за да осъзнаем, че в света има хармония, че той може да бъде тих и вглъбен. И че ние сме все още способни към съзерцание“, казва за нея изкуствоведът Иван Маразов.

Дора Бонева е родена през 1936 г. в Габрово. Завършва Художествената академия при проф. Дечко Узунов. Участва във всички национални изложби и има редица представяния в чужбина. Получавала е награди за своите творби от Съюза на българските художници, от Софийска община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж. През 1989, 1990, 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е за гостуващ художник за сезона 1994-95-а от Графис Арт Център в Ню Лондон, Кънектикът, САЩ.

Дора Бонева има повече от 35 самостоятелни изложби в България, Унгария, Англия, Полша, Холандия, Франция, САЩ. Нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в множество галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.