Апликация за колан на висш римски офицер откриха в Нове

Апликация за колан на висш римски офицер откриха в Нове

Край днешен Свищов бил лагерът на Първи италийски легион

Нови доказателства за огромната роля на Нове в римската и късноримската епоха откри екипът на археолога Марин Маринов от Градския исторически музей в Свищов.

През този сезон неговият екип работи извън западната порта на римския легионен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов. Изследвана е част от баня от римската епоха (II-III век), снабдена с подово отопление. Открити са и фрагменти от подовата и стенната облицовка на банята – от бял и розово-сив мрамор, съобщи Маринов пред БТА.
В яма извън помещението археологът е открил бронзова апликация за колан във формата на едноглав орел с разперени криле. За римляните орелът е свещената птица на Юпитер – покровител на императорите през епохата на Принципата и Тетрархията. Находката е интересна, защото множество изображения на орли от камък и метал са открити в Нове в продължаващите вече близо 60 години археологически проучвания, но досега подобна апликация не е намирана, изтъква Маринов. Откритието е логично предвид намиращия се в непосредствена близост лагер на Първи италийски легион, където са служили между 5-6 хиляди римски войници. Предположението на изследователите е, че апликацията е принадлежала на висш офицер, който е твърде вероятно да е живял във вилата, към която е принадлежала банята, казва археологът.
От източната страна на банята е разкрито помещение с множество фрагменти от амфори, използвани през римската и късноримската епохи от края на III и края на IV век. Сред тях неоткривана досега в този сектор на Нове е дръжка от амфора за пренасяне на зехтин с печат на старогръцки език KOYAPTOY.
Според писмени извори печатът е на магистрат, отговарящ за правораздаването на град Пергам. След реформите на император Септимий Север (193-211) и неговите предшественици с подобни печати се е гарантирало редовното снабдяване на градовете със зехтин, а това означава, че лагерът е бил включен в мрежата с имперски доставки, посочва Маринов.
В пръстта с натрошена строителна керамика от покрива на помещението е открит 115-ият гроб от разположения в сектора некропол от времето на остготския крал Теодорих Велики, който избира Нове за своя резиденция през последната четвърт на V век, разказва археологът. Повечето от проучените в предишни години гробове са северно и източно от ранно-византийската християнска базилика в сектора, както и под нейните основи. В намерения през този сезон гроб няма инвентар, което според историците е доказателство, че е възможно това да е християнско погребение. Откриването му дава основание да се предполага, че некрополът вероятно продължава южно от базиликата.
Този факт е важен, защото при следващи археологически проучвания ще има възможност да бъде изяснена тази част от историята и ролята на региона около Нове в процесите, свързани с Великото преселение на народите, смята Маринов.
Разкопките в сектора са осъществени в рамките на два месеца с финансиране от близо 23 000 лева по проект на Градския исторически музей в Свищов, одобрен от Министерството на културата.
Археологическите проучвания в Нове ще продължат до края на август-началото на септември. Източно от западната порта на Нове разкопки е започнала доц. Евгения Генчева от НАИМ. Източно от щаба на легионния лагер пък ще се копае под ръководството на проф. Пьотр Дичек от Варшавския университет. Екипът на д-р Агниешка Томас ще работи югоизточно от легионния лагер.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.