АПИ ощетила с пари и фирми за снегопочистване

АПИ ощетила с пари и фирми за снегопочистване

Редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища, не са получили парите си от Агенция "Пътна инфраструктура". За това сигнализираха строители по време на работна среща със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, предават от ресорното ведомство. 

В повод за срещата се превръна писмо, изпратено от бившия шеф на АПИ Апостол Минчев до Областните пътни управления за спиране на ремонтите по места. 

„Правим всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми.“, категорична бе Комитова, като допълни, че писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един – два дни. Вече стартиралите ремонти ще продължат до своето завършване, а плащанията ще бъдат извършвани  на траншове.

По време на продължилата повече от три часа дискусия представителите на местната власт информираха архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които са започнати ремонт или рехабилитация, а също и кои са спрени. Те увериха, че

по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени,

но дори и извършените дейности не са били разплатени от АПИ. За някои от тях не са правени плащания още от началото на годината. На срещата стана ясно още, че фирми – изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

„Цялата порочна практика, формулирана като текущ ремонт и поддръжка, трябва да бъде променена“, смята регионалният министър, според която между отделните региони трябва да се изгражда свързаност, а строителството не трябва да спира и не може да се избират територии, в които да се работи по политически линии. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството предложи на участниците в срещата подобни дискусии да станат регулярни - поне веднъж на всеки три месеца.

След срещата министър Комитова проведе отделен разговор само с представителите на строителни фирми, които я запознаха с извършени до момента дейности по републиканската пътна мрежа, фактурирани и сертифицирани, а също и с тези, които към момента остават неразплатени от пътната агенция - част от тях са натрупани като вземания от няколко години.

„Идеята е с постановления на Министерски съвет правителството да осигури средства за разплащане на фирмите“, обобщи архитект Комитова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.