Шефът на пътната агенция Светослав Глосов обвини разработчика на мобилното приложение за актуална пътна обстановка ЛИМА в изнудване. По думите му има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му относно внедряването на новите технологии.

„Водят се разговори с разработчика, които се опитва да ни изнудва като иска безумно висока цена за поддържане на приложението“, е казал председателят на Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред журналисти, цитиран от пресцентърът на пътната агенция. Той е подчертал, че ще се направи всичко, което е възможно

приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол системата

за да се дава навременна и единна информация на шофьорите.

Припомняме, че разработване и въвеждането на интелигентна система за управление на трафика е част от европейски проект на Агенция "Пътна инфраструктура" с бюджет от над 5.8 млн. лв. Средствата идват от оперативна програма "Техническа помощ". Мобилното приложение LIMA е част от дейностите по проекта. Поръчката е спечелена от "Декарт" в конкуренция с още шест компании с цена от 751 400 лв. без ДДС, става ясно от регистъра за обществените поръчки. В момента приложението не е достъпно за изтегляне от сайта на АПИ, показа проверка на „Монитор“.

Комични ситуации е имало вчера при почистването на магистралите

при снеговалежа в неделя. Шофьори на снегорини са се молили на водачите да не карат в аварийната лента, за да могат да почистят, е коментирал Глосов. „При чистенето на снега на републиканските пътища са спазени техническите изисквания. Два часа след спиране на валежа е срокът за почистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги, е оправдал забавеното почистване шефът на АПИ. Той е подчертал, че практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж какъвто имаше вчера, пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение. Глосов посочи, че правилата за движение трябва да се спазват и даде пример с шофьори на ТИР-ве на автомагистрала "Хемус", които въпреки забраната за движение са навлезли в участъка и са блокирали трафика за часове.

Глосов е съобщил, че за закъснение при снегопочистването на участъка от АМ "Струма" на територията на област Кюстендил ще бъде санкционирана снегопочистващата фирма. В момента се прави анализ на извършената от нея работа. По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг инж. Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро (ТЕМАТА)

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро. За това предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и поискаха да се разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия. Бизнесът счита, че въпросните дружества с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.

ЗОРА получи Сертификат за инвестиция клас „А”

На 17 юли 2019 година Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи 4 сертификата клас „А” за инвестиции издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Стойността на проектите е близо 42 млн. лв., като те ще разкрият 158 нови работни места. Проектите са предимно в секторите производство, аутомотив, ИТ, складиране и съхранение на товари и др.