АПИ и Община Варна си стискат ръцете за възстановяване на Панорамния път за „Златни пясъци“
3

АПИ и Община Варна си стискат ръцете за възстановяване на Панорамния път за „Златни пясъци“

Възстановяват панорамния път за „Златни пясъци“ със средства от държавата след споразумение между Община Варна и АПИ, съобщи кметът Иван Портних, който е направил предложение към АПИ за сътрудничество за изграждането на пътя.

В мотивите си той посочва, че пътят е затворен повече от 16 години и е основен проблем за туристически инициативи в района. Към настоящия момент не съществува алтернатива на път I-9 Варна- Златни пясъци. В случай на аварийното му затваряне - няма възможност за преминаване на специализирана техника - линейки, пожарна и други от и към града. Затруднени са комуникациите за комплексите „Ривиера“ и „Златни пясъци“, както и за всички живеещи във вилната зона „Ален мак“ и „Трифон Зарезан“.

Припомняме, че от години общината търси финансиране за възстановяване на Панорамния път Варна – Златни пясъци, затворен в участъка на свлачището „Трифон Зарезан“. „Изпълнението на проекта за възстановяване на път VAR 1082 в района на свлачище „Трифон Зарезан“ е приоритетно за региона, поради очакваните положителни ефекти от изпълнението му, като ще се възстанови и международния път Е 87 Варна - Констанца.

Проектът предразполага към един поразителен визуален ефект, както откъм морето към изграденото съоръжение, така и от сушата към морето от самото съоръжение. Това ще доведе и до подобряване на инфраструктурата на района, обслужваща приблизително 3 000 домакинства, както и гостите и туристите в района, до възстановяване на ландшафта и плажната ивица, елиминиране на негативното действие на геодезичните (свлачищни) процеси и изграждане на нови зони за обществен отдих.

С писмо per. №РД2100б002ВН/19.03.2021 г. отправих предложение за съвместно сътрудничество при изграждане на пътя съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура“. Получено е положително становище, в което АПИ изразява своето съгласие за сключване на споразумение по реда на ЗМСМА с Община Варна, с което двете администрации да си сътрудничат за изграждането на обекта. Финансирането на обекта  ще  е  изцяло  за  сметка  на  Агенция „Пътна инфраструктура“.

С изпълнението на обекта, считаме, че ще се подобри и състоянието на пътната инфраструктура, което от своя страна ще окаже своето влияние върху републиканската мрежа, предвид цялостното осъществяване на транспортна свързаност.

Отчитайки обществения интерес, в чиято полза се обединяват усилията на държавната и общинската институции и благоприятните резултати, които ще се отразят върху състоянието, както на инфраструктурата, така и на развитието на туризма и подобряване на условията на безопасно пътуване на гостите на града и живеещите там.

Не на последно място следва да се отчете и положителното влияние, което ще окаже и елиминирането на свлачищните процеси в района“, се посочва още в писмото на кмета Портних.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.