АПИ дублира поддръжката на тол системата

АПИ дублира поддръжката на тол системата

Дават 117,9 млн. лева без ДДС за „втора застраховка“ на външни ИТ експерти

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви търг за 24-часов мониторинг и поддържане на тол системата. Срокът на бъдещия договор е за две години с възможност за удължаването му с още три. Стойността му за целия период от 60 месеца е до 117, 9 млн. лв. без ДДС, обявиха от пътна агенция.

„Електронната система за пътни такси с функционалностите, каквато е изградена у нас, изисква постоянното поддържане в работоспособност, а за това е необходим непрекъснат денонощен мониторинг на всичките й параметри, реакция преди възникването на евентуален технически проблема и превантивното му разрешаване в максимално кратък срок“, обясняват от агенцията.

В момента това се прави от IT експертите в Националното тол управление, които ще продължат да го осъществяват, но въз основа на бъдещия договор работата им ще бъде подпомогната и от външни IT експерти, което е вид „втора застраховка“ за нормалната експлоатация на системата.

В общественагта поръчка, която обаче е без предварително обявление пише, че тя се дава директно на един икономически оператор, тъй като се счита, че той единствено е в състояние да я изпълни. В случая е прието, че само „Капш трафик солюшънс“ ДЗЗД може да извърши „Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности“ на електронната система, тъй като тя я е изграждала.

По подобен начин в момента се поддържа тол системата в Чехия, а преди години е оперирана и системата в Германия, уточняват още от АПИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.