Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара: Има пропуски в наредбата за електронните рецепти

Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара: Има пропуски в наредбата за електронните рецепти

  • Липсваха информационна кампания по темата и реклама
  • 6 месеца ще има смесен режим


 

- Защо се стигна дотук пациенти да се оплакват, че ги връщат с хартиени рецепти? Имаше ли хаос с издадените рецепти след 30 април?

- Аз лично и до момента не мога да осъзная каква беше причината министерството да не придвижи удължаването на изменението на наредбата преди това. Можеха съвсем спокойно да го пуснат преди 30-и и да не се стига до тази ситуация. Не виждам никаква логика. Това предизвика за известно време сериозно напрежение между пациентите и фармацевтите. Аптеките бяха готови от 1 май с изискванията и можеха да приемат електронни рецепти, но проблемът беше, че лекарите не издават такива. Това доведе до хаос. Доколкото разбрах, не става дума толкова за общопрактикуващите лекари, които по принцип работят със здравна каса и са добре компютризирани, а за специалисти, които преглеждат в болниците и досега издаваха само хартиени рецепти. Според мен беше достатъчно времето министерството да проучи има ли, или няма готовност и ако се удължава срокът, да го удължи преди 7 май.

- Има ли аптеки в страната, които все още не са готови да работят с електронни рецепти?

- Може да се счита, че към 1 май нямаше аптеки, които да не могат да отговорят на изискванията. Аптеките в страната са около 3300.

Трябва да се има предвид, че това е третата електронна система, която някой реши, че трябва да ни сложи. За пореден път за аптеките не беше отделена и една стотинка за инвестиране в тези система. Не знам защо все ние трябва да финансираме тези национални системи. В този случай ние бяхме готови, защото беше поредната система, която трябваше да вкараме.

- Колко струва на аптеките това нововъведение?

- Въвеждането на една система по верификация на лекарствата излиза някъде около 1500 лв. на работно място. Имайте предвид, че откакто тези системи са въведени, всеки месец аптеките плащат абонамент на софтуерните фирми. Още от януари плащаме към тях добавката за електронните рецепти, защото през декември излезе поправката. Сумата е някъде от порядъка между 100 и 200 лева на аптека на месец. Обърнете го това нещо в опаковки ацетилсалицилова киселина например. Колко опаковки трябва да продаде една аптека, за да изкара само за софтуерната система, като надценката е от порядъка на 12-15 стотинки. Отделно са разходите, които даваме за по-висок клас на сигурност на интернет и отделно инвестициите, които трябва да дадем под формата на фонд работна заплата за хората, които да обслужват тази система.

Има аптеки, които затвориха заради недалновидния начин на въвеждане на тези системи. Това бяха основно малките квартални аптеки. Тези по-малки аптеки затвориха по ред съображения - от една страна, неяснота, от друга страна, постоянните заплахи, че ще ги глобяват и затварят и, от трета страна, необходимостта да се инвестира.

- Допускате ли, че е възможно отново да бъде отложена електронната рецепта и след 1 юни?

- В България всичко е възможно, но не трябва да се отлага повече. Аптекарите смятаме, че и към момента не трябваше да се отлага. Ако някой не е готов да издава рецепти, не вярвам след един месец да е готов да го направи. Това означава сега да си купуват софтуер, да се обучават как се издават рецепти, как се обслужват пациенти по електронна система. Мога да кажа, че има една слаба страна при въвеждането на електронните рецепти. През декември излезе изменението на наредбата, но то не беше коментирано с никого. Освен това наредбата излезе в края на декември - да сте чули, видели, прочели рекламна публикация или клип на МЗ, което да каже: „Уважаеми граждани, преминаваме към радикално нов начин на обслужване на рецептите. От хартиени преминаваме към електронни. Като дойдете в аптеката, трябва да представите това, а при доктора онова“. Можеше да се направят клипчета, както при гласуването с машините. Липсва информационна кампания по темата. Можеше за 6 месеца във всеки рекламен блок да се каже, че има нови електронни рецепти - попитайте фармацевта или лекаря си. Никой нищо не каза.

 - Какво ще правят хората, които имат предписани отдавна хартиени рецепти и сега няма кой да им ги преиздаде?

- Всички рецепти и досега са с максимална валидност 6 месеца. Ако приемем, че през януари вашият лекар ви е издал рецепта за някакво лекарство, което вие ще ползвате дълго време, в сегашния режим може да дойдете най-късно през юни месец с нея. През юли рецептата вече не е валидна. Не знам защо някои българи са решили, че като им се издаде една рецепта, тя важи до живот, няма такова нещо. Ако ви се издаде една рецепта за продължително лечение през 2019 година, това не значи, че през 2021 година вие ще дойдете със същата рецепта. Това от терапевтична гледна точка е нонсенс.

В сегашната наредба пише, че вече издадените рецепти в техния 6-месечен срок са валидни. Хартиените рецепти, издадени до 1 юни, продължават да са валидни още 6 месеца - до декември. Тоест очаква се 6 месеца да има смесен режим, в който новоиздадените рецепти трябва да са електронни, а старите хартиени все още важат и ние едновременно ще изпълняваме хартиени стари и нови електронни. През декември, когато изтече валидността на хартиените рецепти, тогава вече ще има само електронни рецепти. Удължаването на такава рецепта трябва да се направи от заместващ лекар например. И пак има казуси, които наредбата не е предвидила.

 - Кои са тези казуси, които наредбата не е предвидила?

- Например ако пациентът не е български гражданин или не е пребиваващ в България, но е транзитно преминаващ. По всички правила той може да дойде със сръбска, украинска, немска, френска или чешка рецепта. Тези рецепти не са предвидени в текущата наредба и така се оказва, че изведнъж ние на един френски гражданин, който е гражданин на ЕС, ще му откажем лечение. Българските пациенти, които отиват с български рецепти във Франция, Германия, Холандия, никой не им отказва лечението, макар че и те имат електронно здравеопазване. Едното не противоречи на другото, трябва да се специфицират казусите, при които се прави изключение. Друго изключение, което стана актуално, е, че в хуманните аптеки могат да се подават и рецепти, издадени и от ветеринарни лекари, които по принцип са подвластни на земеделското министерство. Тези ветеринарни лекари изписват рецепти с хуманни препарати за лечение на животни - говорим за домашни животни, кученца, котенца, зайчета и т.н. Всички те остават без лечение по текстовете на сегашната наредба. Освен това няма яснота как ще се процедира с рецептите за лекарства, които се приготвят в аптека. Тези рецепти се изписват по химични съставки, а националната здравна информационна система е основана върху готови търговски продукти, а не вещества. Ние сме дали предложение на министерството лекарите да могат да издават неунифицирана рецепта, а файл, който да влиза в електронната система.

- Как ще се отрази електронната рецепта на фармацевтите?

- Електронните рецепти няма да ни облекчат, тъй като ние трябва да инвестираме средства, а не е предвидено целево финансиране за изграждане на системите.

Глобално това ще доведе до много подобрения в качеството на здравеопазването. Първо, пациентът вече няма да е зависим от един хартиен документ. Понякога рецептите се губят, това е проблем за всички хартиени документи. Във виртуалната рецепта може да се влезе от всяка една аптека. Второ, ще се създаде досие на базата на предписанията от лекаря и изписванията от аптеките. Фармацевтите ще виждаме пациентът какво е взимал като лекарства и може да съобразим дали дадена терапия трябва да бъде отпусната или не. Фармацевтът вече ще може да каже, че няма да отпусне дадено лекарство, защото противоречи на терапията, която е взел пациентът преди това. От друга страна, лекарят също ще вижда всички предписания, които са правени на пациента - лекарства, диагнози, цялата история на анамнезата е там.

От гледна точка на държавата ще се види какви лекарства реално се консумират. Ще се прави много лесно отчет кои продукти се дават най-много. Дори може да се види дали не се злоупотребява с дадено лекарство, дали не се натрупват нежелани странични реакции, които да се докладват в тази система. България досега страда от липсата на актуална и реална информация точно кои лекарства се използват, в какви дози и кой ги изписва, има ли злоупотреба, дали има недостиг на лекарства.

- Забави ли се въвеждането на електронна рецепта?

- За електронната рецепта аз като председател на аптечната камара говоря от 2010 година, но още няколко години преди това в съсловието се говореше за електронно здравеопазване. Тоест може да се счита, че сме закъснели поне с 20 години. Да, въведе се малко бързо, без достатъчно информация, но сме го чакали толкова години и считаме, че е по-добре да тръгне, да има кусури, които да оправяме, отколкото да няма нищо.

- За зелените рецепти как стои въпросът?

- Знам, че към момента министерството не иска да включи зелените и жълтите рецепти в електронната система, докато тя не сработи, защото ако има бъгове, може да изчезне документация, което е рисково в сферата на зелените рецепти.

Зелените рецепти продължават да бъдат в стария си вариант, в който се издават от лекар и се изпълняват от аптека от същата административна област. Това е голям казус и болка. Може да се направи така, че да отпадне това районирането на зелените рецепти. Няма разумно обяснение защо не се случи. Все пак става дума за сложни пациенти - някои са онкоболни, други са малки бебета. Освен това зелените рецепти са валидни само 7 дни от датата на издаване.

Визитка:

- Завършва фармация през 2001 година във Фармацевтичния факултет при Медицински университет - София

- Има специализация за клинична фармация в Хановер като стипендиант на Европейското дружество по клинична фармация.

- Член е в Българското медицинско хомеопатично дружество и в Българската асоциация по педиатрия.

- От 2010 година е председател на Националната аптечна камара

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.