Снимки

Всички доходи на депутата от ДПС и наш издател Делян Пеевски са с ясен и чист произход, а самият той е в постоянна данъчна ревизия от 2003 година досега. Самият Пеевски пък е сред най-големите данъкоплатци в страната, а сигналите срещу него се прекратяват заради липса на извършени престъпления. Това е установила поредната проверка, която този път беше извършена от новата Комисия „Антикорупция“ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество – КПКОНПИ).

До нея се стигна след сигнал, „в който липсва конкретика за извършено престъпление“ (по думите на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев – б.а.), подаден от издържаното от Българския Мадоф НПО „БОЕЦ“. Шефът на сдружението, - Георги Георгиев, който обича да се снима с банкера-беглец Цветан Василев се опита да предизвика скандал като преди седмица публично обвини комисията, че не разследва депутата. Оказа се, че КППКОНПИ е извършила проверката, чийто резултати бяха оповестени на пресконференция обаче едва днес, 

след призив и от самият Пеевски

данните да бъдат съобщени,

за да се спрат спекулациите с името му. Председателят на комисията и трима нейни членове дадоха брифинг, на който да отчетат дейността на звеното от неговото съставяне досега.

По време на пресконференцията стана ясно, че срещу Пеевски в комисията са били подадени два сигнала. Единият е зле скалъпения донос на отрочето на Цветан Василев - „БОЕЦ“. В него се говори за неясни доходи и за незаконно прекратяване на прокурорските проверки срещу депутата. Вторият сигнал пък идва през парламента по линия на друго олигархично ГМО - „Да(й), България“ на Христо Иванов и кръга „Капитал“. В него пък се иска проверка за конфликт на интереси заради внесените от Пеевски предложения за промени в Закона за задължително депозиране на печатни издания, с които се иска осветляване на медийната собственост и непазарното финансиране на издания в страната. Самият кръг „Капитал“ видя в законопроекта сериозен проблем, тъй като ако той влезе в сила, обществото

ще види черно на бяло как се издържат

медиите от Фабриката за фалшиви новини

с грантове и финансови инжекции от закъсали с правосъдието олигарси.

И по двата сигнала от КПКОНПИ са категорични, че няма данни за извършени нарушения от страна на Делян Пеевски. Дори напротив – осветяването на парите за медиите е обществено полезна дейност, която не носи ползи на медиите от издателската група, собственост на депутата, а на всички граждани на страната. Освен това проверката на доходите на Пеевски е показала и, че депутатът е сред най-големите данъкоплатци у нас, а имуществото се следи постоянно под лупа от данъчните на страната. От НАП е постъпила информация, че данъчните са проверили доходите и разходите на Делян Пеевски, който е

бил обект на постоянни провери

от януари 2003 до декември 2017 г.

и всички те са завършили със заключение, че няма несъответствие. Комисията дори е изискала от Пеевски първичните документи за приходите му, които той предоставил, но не били открити разлики с декларираното.

Заради твърдението, че са спирани неправомерно дела срещу депутата пък, КПКОНПИ е изискала от прокуратурата цялата налична информация за Делян Пеевски. От нея е станало ясно, че за него е имало заведени общо пет преписки, които или са били прекратени или са завършили с отказ за образуване на досъдебно производство. Всички постановления са били потвърдени от горестоящите прокуратури и отново не са намерени пропуски в работата на държавното обвинение или нарушения, извършени от депутата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Деца с дълги коси аут от водните пързалки

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по морето. Това информираха от Комисия за защита потребителите (КЗП). От там уточниха, че при неспазване на това изискване има повишен риск от нараняване на децата.

Подозират Лозан в натиск на съдии

Нов скандал с подозрения за натиск върху магистрати от страна на шефа на КВС Лозан Панов се развихри на заседанието на Висшия съдебен съвет във вторник.