0

К нигата „Историята на Синеморец. Античност и Средновековие“ бе представена официално днес в деня на св. Петка, който е и празник на курортното ни селище.

Книгата „Историята на Синеморец. Античност и Средновековие“ бе представена официално днес в деня на св. Петка, който е и празник на курортното ни селище.

На премиерата присъстваха кметът на Синеморец Костадин Диков, кметът на Царево Георги Лапчев и други официални лица, а епископ Йеротей Агатополски извърши тържествен водосвет, след който се извиха кръшни народни хора.

Книгата е първи том от бъдеща поредица сродни издания. Неин автор е докторът на историческите науки Атанас Орачев, а художественото оформление е дело на Цвятко Остоич. „Историята на Синеморец. Античност и Средновековие“ съдържа изключително богат и впечатляващ илюстративен материал – исторически карти, пейзажна фотография и т.н. В нея са обхванати процесите в целия район на Странджа в съответните епохи.

Днес от 16 часа в Синеморец ще се проведе и беседа с авторите, които ще раздават автографи на ценителите на стойностното историческо четиво.