Анорексията покосява 6-годишни деца, не щади и момчетата

Анорексията покосява 6-годишни деца, не щади и момчетата

Хранителните разстройства се предават генетично

Шест-седемгодишни деца вече стават жертва на анорексията. Тя е една от четирите вида хранителни разстройства. Другите три са булимията, пристъпното преяждане и орторексията – манията по здравословното хранене. Това заяви Дафина Йотова - лицензиран когнитивно-поведенчески консултант и училищен психолог.

Независимо че тези разстройства засягат предимно младите и най-вече момичетата, се оказва, че те не щадят и момчетата, уточнява Йотова. Един от последните й пациенти е 11-годишен тийнейджър с тежка анорексия. Месеци наред, след като е бил изписан от болницата, където лекарите са спасили живота му, момчето продължава да страда от манията, че е дебело.

Хранителните разстройства са външна

проява на дълбоко скрити психични проблеми

на личността. Те засягат хора с чувство за голям перфекционизъм в професията или в училище, обяснява Дафина Йотова. Когато те не успеят да се справят с всичко, което са си поставили за цел, започват проблемите – безпаметно преяждане и предизвикване на повръщане за очистване или неконтролируем пристъп на преяждане. Повечето хора обаче не отчитат преяждането като болестен проблем.

0,9% от жените и 0,3% от мъжете са имали анорексия през живота си. Същевременно 1,5% от жените и 0,5% от мъжете са били с булимия, а 3,5% при жените и 2% от мъжете са имали пристъпно преяждане през живота си. Това показва международно проучване.

Социологическо изследване, представително за София сред ученици между 13 и 19 години от 14 училища пък показва, че 5% от девойките са с опасност да развият анорексия. Това е твърде много, коментира специалистът Дафина Йотова, която е работила по проучването. То е осъществено по проект Fresh start за младежи с хранителни разстройства. По когнитивно-поведенческа програма към него са обучени специалисти психолози, които вече работят с българчета, засегнати от хранителни разстройства.

Психолозите използват терапия, създадена специално за хранителните разстройства от Кристофър Феърбърн, и към момента тя дава най-добри резултати в световен мащаб.

Четирите вида хранителни разстройства се

лекуват по специално разработена схема

от италианеца Рикардо Далеграве от Верона, която широко се прилага в цял свят. Тя се основава на психотерапията, като целта е да се промени поведението на пациентите към храненето. Ако заболяването е в ранна фаза, специалистите успяват да се справят и без медикаменти. В противен случай в болница им се дават медикаменти за потискане на тревожността.

Впрочем хранителните разстройства са изключително тежки за лечение, уточни специалистът Дафина Йотова. Напълно възможно е да бъдат излекувани, но да се отключат след години отново. Затова специалистите смятат човек за излекуван от хранително разстройство, ако е успял да не го допусне минимум 10 години след приключването на терапията. Проблемът е в това, че чрез храната тези хора се опитват да се справят с някакви свои вътрешни проблеми, като по този начин си създават изкуствена сигурност.

Освен анорексията, булимията и пристъпното преяждане в последните години се оформя не по-малко опасно хранително разстройство – орторексията. Това е залитането по здравословното хранене и приемането на храни най-вече в суров вид.

Тя е вид анорексия, последствията от него са същите, смята психологът Дафина Йотова и предупреждава родителите да наблюдават дали децата им, особено преди абитуриентските балове, не започват да залитат по новата мания, за да са слаби, здрави и красиви.

В основата на всички хранителни разстройства стои преживяна травма или

ниска самооценка на личността

Последни проучвания показват, че родителите и най-вече майката нямат вина за отключването на анорексичния проблем, например както се смяташе до преди няколко години. Някои хора са генетично предразположени към хранителните разстройства, но голяма роля има и социалният фактор.

Оказва се, че много често деца и девойки, които се занимават със спорт са по-податливи на хранителни разстройства.

Много важно е родителите да наблюдават как се хранят децата им, особено в пубертета и да наблюдават за признаци, по които може да се улови, че на път е някакво хранително разстройство, съветва психологът Дафина Йотова.

Основният симптом е, че човек се концентрира върху храната, теглото и външния вид. Тези три фактора стават определящи в живота им. Затова, ако чувате често от детето вкъщи „дебел“, „дебела“ съм, без да има основание за това, изострете вниманието си. Ако синът или дъщеря ви отказват да се хранят със семейството, а отделно, защото преценяват какво да ядат и какво не, и въобще дали да се хранят, знайте, че проблемът вече е започнал. Засегнатите от хранителни разстройства проявяват промяна в настроението, тъй като мозъкът започва да реагира на глада. Човек може да изпадне в депресия, да е апатичен, да няма желание за разговори, да се отдръпне от приятелите и да започне да ги отбягва, сам да си наложи социална изолация.

Рязкото отслабване не започва веднага, затова и родителите могат да се заблудят. Необходимо е да наблюдават за симптомите, подчертава психологът Дафина Йотова и добавя, че често пъти родителите пропускат точно първите симптоми.

Тя препоръчва дори само при един от тях, особено самоизолацията, да потърсят консултация при психолог още преди да разговарят с детето. Той ще ги насочи как да го проведат, за да не изплашат детето и да не се получи нежелан ефект. Като добър вариант при такъв проблем тя посочи помощта на училищните психолози, каквито има в почти всички училища и познават най-добре тревогите на един тийнейджър, както и училищната обстановка. Той ще ги насочи и към специалист, който се занимава с тези проблеми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.