0

Н еобходими са съществени корекции в ИК. Това пише във фейсбук шефката на правната комисия от ГЕРБ и кандидат за депутат за нов мандат Анна Александрова, а поводът е онлайн среща, организирана от ПП ГЕРБ-София днес.

Необходими са съществени корекции в ИК. Това пише във фейсбук шефката на правната комисия от ГЕРБ и кандидат за депутат за нов мандат Анна Александрова, а поводът е онлайн среща, организирана от ПП ГЕРБ-София днес.

Тя посочва, че има пълна готовност за провеждането на парламентарните избори на 4 април 2021 г. – от страна на законодателната власт в лицето на 44-тото Народно събрание и ЦИК. Напомня, че е определен и здравен протокол на Министерство на здравеопазването, като са осигурени и личните предпазни средства.

"Ще проведем безопасни, прозрачни и честни избори", пише още Алексадндрова. тя изтъква, че са осигурили възможност за разширен обхват на подвижните избирателни секции, за да могат хората, поставени в карантина да упражнят правото си на глас.

"Приехме важни промени в Изборния кодекс. Именно ние въведохме възможността за машинно гласуване при секции с над 300 избиратели. Изключително важно е, че оставихме правото на избор на избирателите - машинно гласуване или хартиена бюлетина", казва тя.

Въпреки това пояснява, че е необходим е широк дебат за гласуването по пощата, за да не се компрометира вота.

"Винаги давам за пример изборите в Австрия през 2016 г, когато 70 000 бюлетини пристигат извън обявения срок и изборите са касирани.Ако отново получа вашето доверие, ще работя за пълна промяна на Изборния кодекс. Пандемията от COVID-19 насочи усилията ни към извънредното законодателство, но са необходими съществени корекции в ИК.", завършва Александрова.