0

П реобладаващата част от англичаните в търновско не гласуваха на местните избори в неделя, тъй като не отговарят на условията, нямат българско гражданство и документи. Според селските кметове повечето от чужденците изобщо не се интересували от това, че ще се провеждат избори и не изявили желание да подадат заявления за регистрация в списъците. Проверка в някои от селата с най-много англичани в региона показа, че от около стотина човека, едва 5-6 имат право да глас. От тях обаче нито един не отиде до урните в изборния ден.

Преобладаващата част от англичаните в търновско не гласуваха на местните избори в неделя, тъй като не отговарят на условията, нямат българско гражданство и документи. Според селските кметове повечето от чужденците изобщо не се интересували от това, че ще се провеждат избори и не изявили желание да подадат заявления за регистрация в списъците. Проверка в някои от селата с най-много англичани в региона показа, че от около стотина човека, едва 5-6 имат право да глас. От тях обаче нито един не отиде до урните в изборния ден.

Повечето британци бяха предпочели в слънчевото време да се запилеят към града или на разходка сред природата, а онези, които се бяха усамотили на сянка в кръчмите признаха, че не знаят за какво се гласува. Другите, които твърдяха, че знаят, май също не бяха съвсем наясно. „Знам, of course, избори, за... тоя, Бойко, all right? Аз също обича Бойко и гласува за него. Но не сега, all right? Сега няма такова... еее... документ. Гласува после, yes”, обясни политическата си незаинтересованост мъж в село Миндя. На въпроса останалите негови сънародници в селото ще гласуват ли, той разпери ръце: „Не знам, те отишли на мол в Търново. После има парти там и след това, като върне се, може гласува. Ама кога стане, не знам. После, утре. Може.”.

Подобно е положението и с друго от селата с британски заселници, Хотница. Там от живеещите над 20 островитяни, едва четирима имаха право да гласуват. Но до ранния следобед не го бяха използвали. Нямаше ги и по домовете им. „Сигурно са се запиляли в града. Те вска събота инеделя ходят там. Имат някакви техни си сбирки на общността и се връщат чак към полунощ. Така че хич не ги чакайте”, обясни един от съседите им.

Голяма английска общност има и в лясковското село Драгижево. Но и там до след обяд нито един британец не бе пристъпил прага на избирателната секция. Съселяните им ги издадоха, че вероятно се намират на намиращия се извън селото къмпинг за каравани.

Единствената англичанка, която се мярна на улицата в центъра на селото, щом разбра, че насреща и стои журналист, побърза да се отдалечи с думите: „Сори, сори, аз не знам нищо. Тук има полиция, избори, но аз не знам кого избират.”.

Най-голяма е английската колония в Ново село. Там живеят 60 поданици на кралица Елизабет. Една от избралите да гласуват тук е ирландката Елинор Адамсън, която от четири години ръководи общинския Център за работа с деца в Ново село. Тя и съпругът и Пол са вече от 11 години в България. В родината си Елинор е работила с проблемни деца. У нас за разлика от повечето си сънародници, които предпочитат да се отдават на шопинг и на мързел, тя е избрала да бъде социално активна и да работи с българчетата от селото. Елинор признава, че иска да гласува, защото се чувства част от българската общност и иска с гласа си също да допринесе за добрия живот през следващите години в региона. „Аз не разбирам много от политика. Но виждам проблемите, които са много: с работата, с парите, които хората получават”, обясни Елинор.

Не избяга от политическите въпроси Джонатан Тейлър. Мъжът живее повече от 10 години в севлиевското село Крушево и за разлика от повечето свои сънародници има активна гражданска позиция и се интересува от това, което става в новата му родина. Не гласува, защото нямал българско гражданство и не отговарял на условията, но имал определени политически пристрастия. „Вие, българите, трябва да гласувате, защото това е вашата държава. Аз не съм българин и мога и да не гласувам. Но вие трябва да гласувате, защото от вас зависи кой ще управлява и как ще изглежда държавата ви през следващите години. България е много хубава страна и българите са най-топлите и гостоприемни хора. Трябва да си изберете и добри хора, които да знаят как да ви управляват мъдро. И да не ви интересува, че някои от Европа може и да не ви обичат. Важното е държава ви да върви напред”, обясни уелсецът.

От ОИК – В. Търново информираха, че в общината заявления да гласуват са подали 25 чужденци. Най-голям е броят на заселниците от Албиона: англичани, шотландци, уелсци, ирландци. Освен тях има още: белгийци, датчани, руснаци, гърци и сърби.