Англичани, руснаци и българи дължат над 5 млн. лв. данъци на Банско

Англичани, руснаци и българи дължат над 5 млн. лв. данъци на Банско

31 физически лица, предимно англичани, собственици на апартаменти в Банско, дължат стотици хиляди лева просрочени задължения към община Банско.

99 пък са  юридическите лица, които също над 10 години не са плащали данъците си към общината в зимната столица на Балканите. Сайтът bansko.bg извади наяве и имената на 14 българи с просрочени задължения от над 5000 лева. „Лидери“ в тази ранглиста е семейството на племенника на поета Никола Йонков Вапцаров – Никола Борисов Вапцаров, жена му Светла Вапцарова и синовете им Никола Николов и Борис Николов Вапцарови. Като собственици на хотел „Шато Вапцаров“ и два магазина общо тяхната задлъжнялост към община Банско е доста над 150 000 лева.

На посочените адреси почти никой от длъжниците не е открит, за да му бъдат връчени актовете за доброволно изплащане на задълженията. Според закона на 19 ноември изтича 14-дневния срок и ако дотогава длъжниците не се яват в отдел „Данъци“, в Община Банско ще се смята, че актовете са връчени и се пристъпва към принудително събиране на задълженията от ЧСИ. Крайната мярка е конфискуване на собствеността.

Общо задълженията на англичани, руснаци, българи и юридически лица към община Банско са за над 5 млн. лева данъци. 

Днес Окръжен съд – Благоевград отхвърли исковете на британския гражданин Р.М.Т. за собственост на 4 апартамента в хотелски комплекс в Банско. Жилищата са закупени през 2007 година, но от тогава до 2018 година Р. М. Т. не е посещавал и не е стопанисвал имуществото си. Поддръжката, обзавеждането и плащането на данъци за съответните жилища е правено от ответника – строителната фирма. През 2018 година британският гражданин, заедно със своята съпруга, посетил хотелския комплекс в Банско и поискал достъп до апартаментите си, но такъв му бил отказан. На основание направеното от строителната фирма възражение за изтекла в нейна полза придобивна давност, Окръжен съд – Благоевград отхвърли претенциите на британския гражданин Р. М. Т.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.