Ангелкова: Блогъри и влогъри ще рекламират България (ОБНОВЕНА)

Ангелкова: Блогъри и влогъри ще рекламират България (ОБНОВЕНА)

Над 2 млрд. лв. са ни донесли чужденците за 2 месеца

Блогъри и влогъри ще рекламират България като туристическа дестинация, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й предстои среща с популярни български и чуждестранни личности, които се занимават с такава дейност, като фокусът на разговорите ще бъдат възможностите за културно-исторически туризъм у нас.

„През настоящата година средствата за национална реклама са 11 милиона лева, като искаме сумата да остане същата и за 2020 г.“, допълни Ангелкова, цитирана от БТА. По думите й още 15 млн. лв. обаче ще бъдат осигурени за реализация на механизма за насърчаване на организирания туризъм.

Министърът допълни, че

до 10 дни ще бъдат представени детайлите

, като подчерта, че не става дума за субсидиране на чартърни полети. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат представени и пред представителите на големите туроператори, с които министърът предстои да разговаря. Ангелкова каза още, че скоро ще бъде обявена процедура за подобряване и актуализация на националния сайт за туристическа реклама.

В морската ни столица Ангелкова се срещна с представители на контролните органи и браншовите организации от Северното Черноморие, на която бяха обсъдени резултатите от летния сезон. Спрямо първоначалните прогнози има спад между 3-6% като общо 2.7 млн. туристи са посетили България през юни и юли. Ръстът на чуждестранни туристи, отседнали в места за настаняване с поне 10 легла трите морски области Добрич, Варна и Бургас, е 2%.

От началото на годината до юли общият брой туристически посещения е над 5.1 млн., а спадът е 1.8% на фона на рекордната 2018 г. За сметка на това има 12.7% ръст на посещенията на българи в места за настаняване с десет и повече легла за периода юни-юли 2019 г.

За първите два летни месеца общият ръст на българи и чужденци, отседнали в места с поне 10 легла по Черноморието, е 4.4%. Показателите към този момент надвишават постигнатото през сезон 2017 г., когато българският туризъм отбеляза високи резултати.

Според ресорния министър е отчетен спад на нарушенията в сектора. По думите й най-сериозните оплаквания на туристите са били свързани с разминавания между категорията на местата за настаняване и предлаганите услуги, както и за

несъответствия с очакванията им за ол инклузив.

Поради тази причина министърът планира да предизвика дискусия с представителите на бранша, за да стане ясно има ли нужда от приемане на специална обща рамка на какви стандарти трябва да отговарят ол инклузив услугите. Ангелкова допълни, че в хотелите от категория четири и пет звезди продуктът е качествен и оплаквания от гостите не са констатирани.
„През това лято се забелязва тенденция за ръст на нощувките, реализирани от българи, особено в националните курорти“, каза още министърът. По думите й в курортите "Св. Св. Константин и Елена" и "Златни пясъци" увеличението е с над 15%. Ангелкова допълни, че от летище Варна вече ще има целогодишни полети от и до 17 дестинации, което е предпоставка за развитие на целогодишен туризъм.

При област Бургас също има ръст от 15%, който според министъра, компенсира значително по-малкия брой нощувки реализирани от чужденци.

Над 2 млрд. лв. са приходите от международен туризъм

за периода юли и август. "В област Бургас картината по отношение на туристите е по-благоприятна, отколкото в областите Варна и Добрич. "Слънчев бряг" отново води класацията по брой посетени чуждестранни и български туристи, брой реализирани нощувки. 20% от приходите за туризъм се осигуряват от курорта "Слънчев бряг"", категорична е Ангелкова. Според нея нарушенията, извършени по южното Черноморие, са намалели. "Изключително много се спазват изискванията да бъдат всички преместваеми обекти заустени и да не изливат водите в морето. Спазват се и изискванията на местата на настаняване и хранене", каза още тя. 

Извършените престъпления са намалели значително, като разкритите от полицията са с 10% повече в сравнения с минали периоди, информира министърът на туризма. Проверените хотели в Елените, Равда и Слънчев бряг в срок са отстранили нередностите, а общия размер на наложените санкции това лято е 180 хил. лв.

Ангелкова допълни, че към момента е рано да се коментира предстоящият зимен сезон, тъй като голяма част от туристите посещават България с цел каране на ски. По думите й в средата на октомври би могло да се каже с по-голяма точност какви са прогнозите за зимния сезон. Най-сериозни анализи биха могли да бъдат направени, след като приключи борсата в Лондон, която се провежда в началото на месец ноември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.