Ангелкова: Партньорството с германските здравни каси е исторически пробив

Ангелкова: Партньорството с германските здравни каси е исторически пробив

Направихме исторически пробив с партньорството с германските здравни каси, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, при откриването днес на шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Сред участниците в събитието бе и Тиери Дюбоа, президент на Евпорейската СПА асоциация.

Здравният туризъм, чиито услуги са с високо качество и се прeдлагат целогодишно, е ключов елемент от нашите усилия за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона, добави тя. Според нея е важно e да покажем качество на услугите, но и да заслужим доверието на ключови пазари. Германия е един от тях, посочи министърът и благодари на съюза, на посолството ни във Федералната република, на Европейската СПА асоциация, на Германо-българската индустриално-търговска камара, на екипа на министър Кирил Ананиев за доброто сътрудничество.

Представители на германските здравни каси


са направили специална проверка на място,


стана ясно от думите на министъра. Тя анонсира, че предстои да докажем заслуженото доверие и че споразуменията са още една възможност да увеличим броя на туристите от Германия. Много малко са държавите, които приемат германски здравноосигурени лица, подчерта министър Ангелкова и уточни, че целият престой се поема от касите. Бизнесът не трябва да плаща за акредитация. Нужно е обаче базата, която предлага, да отговаря на необходимите изисквания, и всички хотели, които искат да ползват тази възможност, се сертифицират по правила на германската страна. Следващата стъпка е активен маркетинг за реализацията на тези отношения в здравния туризъм, каза министърът и акцентира, че това е уникална възможност богатата ни хотелска база да се ползва през цялата година. Друга стъпка, по която министерството работи, е

насърчаване на здравния туризъм за превенция.


В рамките на актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. стартирахме и разработване на подстратегия за здравния туризъм с конкретен план за действие към нея. Те са публикувани за обществено обсъждане и ще покажат следващите стъпки, които трябва да извървим заедно с всички заинтересовани. С министър Ананиев вече сме открили дискусия по темата с изтъкнати български лекари, така че успешно да се позиционираме на тази карта. В тазгодишното издание на инициативата за популяризиране на ЕДЕН дестинациите на Европейската комисия спечелихме и проект за малко познати дестинации в балнео- и СПА сектора. Пет общини - Ардино, Баните, Костенец, Самоков (с. Белчин) и Сапарева баня, ще бъдат активно рекламирани за този вид услуги.

В Световния ден на туризма от името на бранша искам да благодаря на премиера Бойко Борисов и на колегите от правителството за подкрепата, която оказват на туризма.

Секторът е приоритетен за националната икономика.


Вярвам, че отново заедно - държава, туристически бизнес и местна власт, ще се справим с международните предизвикателства и кризи и ще гарантираме устойчиво развитие на българския туризъм не само за тази и следващата отново предизвикателна година, но и за годините напред, каза министър Ангелкова.

Нашият екип и цялото правителство стоим зад сектора и правим всичко възможно да защитим усилията на бизнеса. Стартираме дебат дали е необходима допълнителна защита и гаранция чрез представяне на допълнителна застраховка, свързана с настъпване на обстоятелства като фалити и други събития, акцентира министър Ангелкова. Тя апелира към бранша за активно участие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.