Между 5 и 8 на сто по-малко ще са туристите по Черноморието. Спадът на летовниците през летния туристически сезон ще бъде от 3% до 6%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание.

Големи наши преки конкуренти и дестинации като Турция, Тунис и Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и насочването на туристопотока към тях. "Надяваме се съответно и се борим да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България, посочи Ангелкова.

Механизъм за подпомагане на организирания туризъм предстои да бъде финализиран и да се представи за обществено обсъждане, съобщи Ангелкова: "Идеята е август месец да го представим, за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат предвид и съответно да насочат капацитет, както от чартърни полети, така и от туристи към нашата страна към 2020 г."

Междувременно депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите, свързани с морските плажове. Измененията, предложени от Министерския съвет, бяха одобрени от 116 народни представители, само един гласува „против” и 30 се въздържаха.

Промяната цели възлагането на концесиите на морските плажове да се осъществява по закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а не по Закона за концесиите, както в момента. Концесиите започнаха да се възлагат по Закона за концесиите от 1 януари, но според правителството така процедурата се затруднява и се създава риск голяма част от морските ивици да останат без спасители.

Така на практика Министерството на туризма ще движи процедурите по възлагането на плажните концесии – да предлага кои да са концесионерите и да им предоставя необходимите лицензи за дейността. Правителството аргументира възлагането на концесиите по ЗУЧК, а не по Закона за концесиите, с твърдението, че морските плажове са изключителна държавна собственост и към тях има много висок обществен интерес, поради което е необходимо да бъдат уредени в специален закон.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Древни църкви, скален водопад и най-големият въжен мост привличат туристи

Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната. Това са само част от туристическите проекти на около час път от София, реализирани по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония и със Сърбия.

Ангелкова: Блогъри и влогъри ще рекламират България (ОБНОВЕНА)

Блогъри и влогъри ще рекламират България като туристическа дестинация, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й предстои среща с популярни български и чуждестранни личности, които се занимават с такава дейност, като фокусът на разговорите ще бъдат възможностите за културно-исторически туризъм у нас.

Започнаха Годишните награди в туризма 2019 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви начало на Годишните награди в туризма за 2019 г. Това ще е четвъртото издание на наградите, които за това време се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа за туризма през последните 12 месеца.