Между 5 и 8 на сто по-малко ще са туристите по Черноморието. Спадът на летовниците през летния туристически сезон ще бъде от 3% до 6%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание.

Големи наши преки конкуренти и дестинации като Турция, Тунис и Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и насочването на туристопотока към тях. "Надяваме се съответно и се борим да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България, посочи Ангелкова.

Механизъм за подпомагане на организирания туризъм предстои да бъде финализиран и да се представи за обществено обсъждане, съобщи Ангелкова: "Идеята е август месец да го представим, за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат предвид и съответно да насочат капацитет, както от чартърни полети, така и от туристи към нашата страна към 2020 г."

Междувременно депутатите приеха на първо четене промените в Закона за концесиите, свързани с морските плажове. Измененията, предложени от Министерския съвет, бяха одобрени от 116 народни представители, само един гласува „против” и 30 се въздържаха.

Промяната цели възлагането на концесиите на морските плажове да се осъществява по закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а не по Закона за концесиите, както в момента. Концесиите започнаха да се възлагат по Закона за концесиите от 1 януари, но според правителството така процедурата се затруднява и се създава риск голяма част от морските ивици да останат без спасители.

Така на практика Министерството на туризма ще движи процедурите по възлагането на плажните концесии – да предлага кои да са концесионерите и да им предоставя необходимите лицензи за дейността. Правителството аргументира възлагането на концесиите по ЗУЧК, а не по Закона за концесиите, с твърдението, че морските плажове са изключителна държавна собственост и към тях има много висок обществен интерес, поради което е необходимо да бъдат уредени в специален закон.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Резервиралите почивка до Италия получават парите си обратно

Туристите, резервирали почивка до Италия и пътуващи в близко време, ще получават парите си обратно, това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг пред медиите относно разпространението на смъртоносния коронавирус в Италия. При обявено форсмажорно обстоятелство, каквато е 5-тата степен на опасност при пътуване до Китай, и непредвидено обстоятелство като това в Италия, пътуващите имат правото да поискат възстановяване на вече заплатените суми по резервациите.

Спряха пътуване на наши ученици в Италия заради коронавируса

Екскурзии до Милано и Венеция най-рано през септември (ТЕМАТА)

Спряха пътуване на наши ученици в Италия заради коронавируса

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините. Фирмите за почивки започнаха да връщат средства от платените предварително депозити за воаяжи до страната на Апенинския полуостров.

През последното тримесечие 8 от 10 българи избрали родината за туризъм

През четвъртото тримесечие на 2019 г. над 1,3 млн. български граждани са направили туристически пътувания, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тях - 81.1 на сто или 8 от 10 души, са пътували само в страната, 17.1 на сто - само в чужбина, а 1.8 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина.