Ангелкова: Хотелите и ресторантите ще имат електронни паспорти

Ангелкова: Хотелите и ресторантите ще имат електронни паспорти

Всички места за настаняване и хранене ще имат свой електронен паспорт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 7-мата годишна среща на Националния борд по туризъм. Една от основните теми на днешната среща на борда ще бъде дигитализацията по отношение на Оперативна програма за иновации и конкурентоспособност.

"Предвиждаме създаването на различни ел. паспорти на местата за настаняване и хранене", обясни ресорният министър. Целта им е представителите на частния сектор на бизнеса да се възползват от тази програма, която се подготвя съвместно с Министерство на икономиката.

Намаляването на основната административна тежест пред бизнеса - сроковете за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, също ще бъдат разгледани. От Министерството на туризма планират времето за разглеждането им от комисиите да бъде намалено наполовина. На преден план ще бъде поставен и вътрешния туризъм, който през изминалата година отбелязва 5.9% ръст.

С големия брой туристи и реализирани нощувки растат и приходите - за същия период те са 1.5 млр. лв. Над 9% ръст има и при чуждестранните туристи през месеците октомври и ноември 2019 г., след влизането в сила системата ЕСТИ. Един от ключовите за крилата на сезона видове туризъм - балнео и СПА, вече ще може да бъде открит и в столицата.

"Друга важна възможност за развитието на туризма в града са инвестициите в използването на минералните води и възстановяването на знакови сгради, свързани с тях", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. През есента предстои да бъде завършена реставрираната баня в Банкя, която да се превърне в подобен център. Подготвя се и реставрацията на баните в Овча купел и Горна баня.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.