Ангелкова: 18 млн. лева са приходите от концесии на плажовете

Ангелкова: 18 млн. лева са приходите от концесии на плажовете

Върнаха стария ред за отдаване на консециите на плажовете

18 млн. лева са били приходите от концесии на плажовете и наемите през 2018-та. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в кулоарите на НС. Министърът отчита ръст на събраните концесионни възнаграждения от плажовете, откакто  ведомството поема концесиите на плажовете. През 2016-та, когато те са прехвърлени от МРРБ към туризма, приходите са били около 12-13 млн. лева. Повод за коментара й е приетите преди това поправки в закона за черноморското крайбрежие, с които плажовете се прехвърлят от закона за концесиите.

Ангелкова добави, че откакто те управляваме концесиите са били прекратени над 10 концесионни договора. Всяка година нарушенията намалявали, а за сметка на това налагали  високи неустойки. Така за миналата година те са над 420 000 лева.

Иначе по време на дебатите Ангелкова бе критикувана от депутатите от НФСБ и лично от лидера на формацията Валери Симеонов, че така с прехвърлянето на плажовете от закона за концесиите към този за черноморското крайбрежие се връща старият ред. така на практика и отдаването на плажовете и контрола им е в едни и същи ръце - туристическото министерство. От НФСБ недоволстват, че така се узаконявала властта на мутрите по морето, плажовете ще бъдат раздадени на приближени до властта, както и че това ще съсипе сезона, а шезлонгите ще са скъпи.

В отговор Ангелкова отхвърли критиките. Тя обясни, че с поправките се връща реда по закона за черноморското крайбрежие, който се прилагал и до 2018-та и напълно отговарял на изискванията. "Плажовете са с особен предмет на концесия, с особен характер и участниците и тези, които имат желание да стопанисват морските плажове, е необходимо условията ясни и точни. Сега законът дава изключително голяма прозрачност и гаранция как ще се осъществяват концесиите.", каза тя.

Тя поясни, че в туризма е само контролът по изпълнението на концесионния договор, но и сега Сметната палата може проверява министерството. Ангелкова заяви, че още от началото на годината са коментирали, че сезонът ще бъде труден и предизвикателен.

"Процедурата е ясна и прозрачна. Всички изисквания ще се публикуват на сайта на МТ, както и документацията.", отговори пък тя на въпроса дали плажовете ще бъдат раздени на близки до властта фирми. "Важно е да си гледаме задълженията и освен настоящия сезон, да подготвяме и следващия", каза тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.