18 млн. лева са били приходите от концесии на плажовете и наемите през 2018-та. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова в кулоарите на НС. Министърът отчита ръст на събраните концесионни възнаграждения от плажовете, откакто  ведомството поема концесиите на плажовете. През 2016-та, когато те са прехвърлени от МРРБ към туризма, приходите са били около 12-13 млн. лева. Повод за коментара й е приетите преди това поправки в закона за черноморското крайбрежие, с които плажовете се прехвърлят от закона за концесиите.

Ангелкова добави, че откакто те управляваме концесиите са били прекратени над 10 концесионни договора. Всяка година нарушенията намалявали, а за сметка на това налагали  високи неустойки. Така за миналата година те са над 420 000 лева.

Иначе по време на дебатите Ангелкова бе критикувана от депутатите от НФСБ и лично от лидера на формацията Валери Симеонов, че така с прехвърлянето на плажовете от закона за концесиите към този за черноморското крайбрежие се връща старият ред. така на практика и отдаването на плажовете и контрола им е в едни и същи ръце - туристическото министерство. От НФСБ недоволстват, че така се узаконявала властта на мутрите по морето, плажовете ще бъдат раздадени на приближени до властта, както и че това ще съсипе сезона, а шезлонгите ще са скъпи.

В отговор Ангелкова отхвърли критиките. Тя обясни, че с поправките се връща реда по закона за черноморското крайбрежие, който се прилагал и до 2018-та и напълно отговарял на изискванията. "Плажовете са с особен предмет на концесия, с особен характер и участниците и тези, които имат желание да стопанисват морските плажове, е необходимо условията ясни и точни. Сега законът дава изключително голяма прозрачност и гаранция как ще се осъществяват концесиите.", каза тя.

Тя поясни, че в туризма е само контролът по изпълнението на концесионния договор, но и сега Сметната палата може проверява министерството. Ангелкова заяви, че още от началото на годината са коментирали, че сезонът ще бъде труден и предизвикателен.

"Процедурата е ясна и прозрачна. Всички изисквания ще се публикуват на сайта на МТ, както и документацията.", отговори пък тя на въпроса дали плажовете ще бъдат раздени на близки до властта фирми. "Важно е да си гледаме задълженията и освен настоящия сезон, да подготвяме и следващия", каза тя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стотици разгледаха днес емблематични обекти в Смолян

Стотици гости и жители на Смолян посетиха емблематични туристически забележителности в града, които се включиха в инициативата на министерството на туризма „Денят за вас“. В проекта взеха участие Планетариумът в Смолян, Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ и Художествената галерия и днес бяха с вход свободен.

Херо Мустафа впечатлена от туризма ни

Работим активно, за да продължим ползотворното сътрудничество на Министерството на туризма и посолството на САЩ в духа на отличните отношения между двете страни. Туризмът е сред приоритетните области, които могат да насърчат и разширят това партньорство. За България секторът е изключително важен, защото генерира приблизително 12% от БВП и 11% от общата заетост в страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.

2 бона за седем дни по стъпките на Христос

Изживяването да сведеш глава в молитва на места, гарантирано посетени от Исус Христос и Светите апостоли, струва по 2000 лева на човек. Поклонническо пътуване до Светите земи и Йордания тази година ще се проведе в началото на февруари, показа проверка на „Монитор“.