Ангел Кунчев: „Зеленият коридор” е най-добрият начин да няма смесване на пациенти

Ангел Кунчев: „Зеленият коридор” е най-добрият начин да няма смесване на пациенти

„Зеленият коридор” за провеждане на женски консултации и детски имунизации е най-добрият начин да няма смесване на пациенти. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев. Манипулациите трябва да стартират тази седмица и да се провеждат вторник и четвъртък.

„Никова в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето общопрактикуващи лекари са отделени от общата част. Може да се минава през входа на поликлиниката, но отвън има едно крило, в което работят. Има и други лични лекари, които работят напълно самостоятелно. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни, за да няма смесване между пациентите на различни лекари, а в техните кабинети. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как да ги разпределят във времето. Свели сме до минимум възможността за смеване. ", заяви Кунчев. Той обясни, че имало практики на бивши педиатри, които са почти изцяло на деца, други, където децата са 20-30%, но и такива, при които почти няма деца. „Това, че ние сме дали възможност вторник и четвъртък да бъдат дни за имунизация, е, за да предупредим хората да не ползват по това време общопрактикуващите лекари за други цели, така че да няма смесване.”, каза той. Кунчев уточни, че личните лекари сами определят графика и натоварването си. „Тези, които имат малко деца, могат да го направят само в четвъртък, когато си направят плана и уведомят родителите кой кога да дойде”, посочи здравният инспектор

Председателят на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обясни, че е нормално не всички лекари да успеят да започнат с извършването на манипулациите още днес. „Това не е кампания, която трябва да се случи от днес за утре. Това е отваряне на дейността за в бъдеще. Естествено е, че първия ден може да няма изградена организация и подготовка”, заяви той. Ген.-майор Мутафчийски посочи, че в заповедта на здравния министър са дадени подробни указания за начина на провеждане на консултациите.

Личните лекари не били финансово засегнати от провеждането на телефонни консултации вместо на място в кабинетите им. „Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, тъй като те получават заплащане от НЗОК на базата на списъка на техните пациенти.”, каза Кунчев и допълни, че касата плаща и за вредни условия на всички, дори да не работят в такива нормално. И допълни: „Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда. Да, препоръчваме това да се случва по телефона, но дейността не е прекъсвала.”, подчерта здравният инспектор. Председателят на щаба допълни, че заплата на личните лекари не зависела от пациентите, с които са работели. „На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали, а на брой пациенти, които обслужва дадена практика. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Не е променена схемата на заплащането им”, уточни пък Мутафчийски.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.