Андронов: Банковата ваканция ще важи за редовните платци

Андронов: Банковата ваканция ще важи за редовните платци

Около 13 март е имало тегления на пари от депозите

Асоциацията на банките е разработила сценарий, който ще изпрати до централната банка, за да прецени БНБ дали съответства на условията на рамката и насоките от Европейският банков орган. Така ще има общи стандартни подходи, с които гражданите и фирмите, да отсрочват кредитни задължения, да преминат през следващите месеци сравнително по-лесно и да фокусират ресурсите си към нуждите, които са им неотложни.

Това важи, както за гражданите, така и за фирмите, каза по БТВ Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България. 

Андронов посочи, че до 30 юни всички хора и бизнеси, които са изпитали затруднения, или ще изпитат и няма да се справят със сегашните предизвикателства, могат с техните банки да стигнат до решение за отсрочване в следващите месеци, което ще продължи отвъд 30 юни.

Първо, този мораториум ще се прилага за редовните платци, каза още той. „Това са около 90-95% от клиентите на банките. До този момент ние работихме с две групи клиенти – редовните и нередовните платци, с които се работеше по реструктуриране на задълженията им.

В момента обаче наблюдаваме и нова категория – хора или фирми, които са били коректни, но сега или в бъдеще ще изпитат сътресения. Клиентът може да избере дали да отсрочи лихва и главницата, или само главницата, каза още Андронов, т.е. да се плаща само лихвата, без главницата.

Срокът, до който ще важи този мораториум ще бъде посочен от БНБ, след като разгледа нашия документ. Иска ни се да бъде сравнтелно дълъг срок.

Съобразили сме се с практиките на другите европейски държави, но и с онзи срок, който ще бъде здравословен и за самите банки възможностите на банките, за да не заплашваме бъдещето на банките у нас и тяхната стабилност, но в същото време да помогнат на хората и бизнеса.

Редовните платци, които ще запазят работата си, няма нужда да ходят до банките и да подписват анекси и нови погасителни планове, поясни още банкерът.

Андронов посочи, че около 13 март, или датата на обявяването на извънредното положение, в банките са наблюдавани известни тегления на пари от депозити, но това постепенно се е нормализирало.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.