Андрей Ковачев: Туск е опитен политик, ще отстоява ценностите на ЕНП

Андрей Ковачев: Туск е опитен политик, ще отстоява ценностите на ЕНП

Той е източноевропеец и се надявам да работи за интеграцията на Западните Балкани

Не е нормално граждани на Северна Македония да крият, че имата български паспорт, коментира в итервю пред "Монитор" евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ

- Г-н Ковачев, преди няколко дни се проведе конгрес на ЕНП и за първи път източноевропеец оглави голямото семейство на десницата. Какъв знак е това?

- Доналд Туск е изключително опитен политик. Бил е председател и на Европейския съвет, така че има добра мрежа от контакти на световно ниво. Това е добавена стойност за Европейската народна партия. Той е от нашия регион и предполагам, че ще работи за справяне с предизвикателствата, които имаме. Става дума за мигрантската криза, конкурентоспособността, запазване и дори увеличаване на работните места на пазара на труда, инвестиране в научна дейност, за да не изостане Европа от технологичните постижения.

- Да очакваме ли обаче нов курс, нова посока на развитие на ЕНП?

- Всеки председател идва със своите нови идеи, но според мен ще има приемственост по отношение на основните ценности на ЕНП - върховенство на закона, интеграция на страните от Западните Балкани. Така че очаквам Доналд Туск да продължи да работи в тази посока.

- Кои са акцентите, на които трябва да наблегне, какви ще са отношенията с други страни?

- Основните предизвикателства, пред които сме изправени, не са изолирани от реалния живот, нито пък са чужди и за другите партии. Става дума за физическата и социалната сигурност на европейските граждани, силна външна политика, продължаване на търговското споразумение на ЕС с други страни, което гарантира повече работни места, също така и борбата с тероризма. Много е важна темата за климатичните промени, намаляване на въглеродните емисии и инвестиране в иновативни технологии. От изключително значение е и здравеопазването, на конгреса бе акцентирано особено на лечението на онкологичните заболявания. Надявам се да бъдат отделени много повече европейски средства за това.

- Много голямо признание обаче за страната ни е и избирането на Мария Габриел за вицепрезидент на ЕНП. Очаквано ли бе това?

- Наистина това е огромно постижение. Можем само да сме горди от резултата в Загреб, защото най-много гласове събра българският кандидат. Мария Габриел убеди всички и с работата си като комисар. Така че трябва да се радваме, че тя получи най-голямо одобрение.

- Голямо предизвикателство пред всички нас обаче остава Брекзит. Има ли изход от тази сага?

- Трябва да изчакаме резултатите от предсрочните избори. Знаете, че Европейският съюз на най-различни нива е заявявал, че съжалява за това решение. Всичко е в ръцете на гражданите на Великобритания и дали ще решат да има втори референдум. Всичко това зависи от изборите през декември. Според мен засега е трудно да се даде прогноза, виждате, че Борис Джонсън иска при всички положения да изведе Великобритания от ЕС. Това води, разбира се, до голямо разделение и в самата Великобритания.

- Споменахте за втори референдум. Ако евентуално се проведе такъв, смятате ли, че резултатът ще е друг?

- Не знам доколко може да имаме предвид прогнозите, но има един факт, който трябва да се вземе предвид и той е за промяната в демографската ситуация на Острова. Ако се проведе нов референдум, на него ще имат право да гласуват много млади хора във Великобритания, които до сега не са имали право на това. А нагласата сред младежите е за оставане в Евросъюза. Така че демографската ситуация на Острова най-вероятно може да доведе до друг резултат.

- Преди няколко дни повдигнахте и един друг въпрос - за езика на омразата и получаването на български паспорти от граждани на Северна Македония. Какви мерки трябва да се предприемат и какво да се промени в тази посока?

- За мен е нормално, когато искаш да получиш гражданство - на базата на своя етнически произход и самоопределяне, да имаш поне малко лоялност. Смятам, че е задължително актът по получаването на български паспорти да не е формален. Затова предлагам това да включва дори официални снимки пред българското знаме и герб. Това ще е и емоционален акт, защото се получава така, че хора, които знаят, че техните семейства са на високи позиции в Република Северна Македония, повтарят пропагандни клишета от предишни десетилетия. Така че ако се снимат пред българското знаме, биха се замислили дали ще го правят занапред. Все пак с получаването на български паспорт ти си декларирал, че си българин, че твоите предци са от български произход. Това не е нещо конфиденциално. Не е нормално граждани на Северна Македония да крият, че имат българско гражданство, а в същото време, ако са народни представители да гласуват срещу Договора за добросъседство.

- Няма ли промяна все пак след подписването на договора?

- За съжаление не виждам желание в комисията, която беше създадена. Там има хора, които саботират работата в тази посока, особено що се отнася до миналото и историята. Всички положителни неща, които трябва да се случат между двете страни, няма как да станат реалност, ако не сме изчистили омразата и фалшификатите от миналото. Провокацията, че Гоце Делчев си остава македонец, както те изтъкват и представят пред обществото, не е начинът, по който двете страни могат да продължат напред. В момента има над 150 000 граждани на Република Северна Македония, които са получили българско гражданство, или са в процедура на придобиване на такова. Това е станало на базата на доказване на български произход по възходяща линия - да са потомци на българи и на базата на декларация за българска идентичност. В същото време, както изтъкнах, някои от тях дори се нареждат в челните редици на тези които сеят омраза срещу България и изпитват неистов страх от това да се разбере публично, че са взели български паспорти.


Визитка:

Роден е на 13 декември 1967 г. в София

Завършил е Университета в Саарланд, Германия, доктор на природните науки

Член на Комисията по външни работи и на Подкомисията по правата на човека

Член на делегацията за връзки със Съединените американски щати

Заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните

Заместник-член на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Бивша югославска република Македония

Бил е търговски директор за България на шведската фирма „Алфа Лавал Агри/Тетра Пак”, директор за ОНД на американската компания “Джон Дир Интернешънъл”

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.