Андрей Ковачев с декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи

Андрей Ковачев с декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи

Евродепутатът от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев инициира политическа декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи. Документът е изготвен съвместно с Европейското партньорство за подобряване достъпа на пациентите до здравеопазване и е подкрепен от общо 58 евродепутати от всички основни политически групи., съобщават от ГЕРБ.

Според тях кризата с COVID-19 е разкрила явни пропуски в здравните системи на държавите-членки, както и слабости в способността на ЕС да предприема действия в отговор на една от най-тежките здравни кризи в близката ни история.

В изпратената до председателя на Европейската комисия и комисаря по здравеопазването декларация евродепутатите призовават държавите-членки да се въздържат от налагане на бланкетни ограничения на свободното движение на жизненоважни лекарствени и медицински продукти или от затварянето на границите.

Евродепутатите настояват за използването на структурните фондове за инвестиции в електронно здравеопазване и искат Европейската комисия да обмисли използването на налични инструменти на европейско равнище, като например съвместна процедура за възлагане на обществени поръчки, за да се избегне „война на наддаване“ между държавите-членки, след като бъдат одобрени нови лечения и ваксини за COVID-19. 

В декларацията се посочва, че пандемията с COVID-19 показала значението на координираните действия на ниво ЕС за справяне с трансграничните заплахи за общественото здраве. "Здравето не е само национален въпрос - той е спешен приоритет на европейската и глобалната здравна политика. Ако искаме да запазим ценните постижения на десетилетия европейска интеграция не можем да продължим да приемаме силно ограничената роля на ЕС в справянето с основните заплахи за здравето на европейските граждани", продължават евродепутатите в нея.

Подписалите евродепутати искат също така засилване на компетенциите, финансирането и кадровите ресурси на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и проучване в дългосрочен план на възможностите за подобряване на капацитета на ЕС за противодействие на трансгранични заплахи за здравето, включително чрез евентуално адаптиране на Договорите на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.