Андрей Ковачев: Имаме системен проблем с възможността за законодателни промени без изменения в Конституцията
2

Андрей Ковачев: Имаме системен проблем с възможността за законодателни промени без изменения в Конституцията

"По всяка вероятност имаме системен проблем, който е свързан и с невъзможността да се направят законодателни промени без сериозна промяна в Конституцията. Затова трябва да говорим политически с всички, които имат отговорност към искането за справедливост". Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев кометнира пред bTV първия общ мониторингов доклад на ЕК за всички членки на ЕС.

"От началото на 2007 година, когато започна Механизмът, всеки доклад в България беше приеман от управляващите и опозицията по различен начин. Намираха се две-три изречения, които са крайно критични, и се развиваше политическата теза по отношение на тях. От управляващите се намираха няколко изречения, които са положителни, и се развива тази политическа теза около тях. Смятам, че не трябва да правим така. Не трябва да повтаряме едно и също от 2007 година. Във всеки доклад един намира нещо, което може да му послужи за неговата политическа цел, да си я постигне, друг – от управляващите, намира нещо друго. Правителствата идват и си отиват. Нашата страна остава. Важното е да има справедливост, да имаме политически диалог, за промяна и повече справедливост", коментира евродепутатът.

Ковачев изтъкна, че както всички иска да има краен резултат - когато се повдигнат обвинения, те да бъдат защитени с достатъчно добри доказателства в съда, за да може да има и осъдителни присъди. "Това е един дълъг процес – от повдигането на обвинения, до издаване на осъдителни присъди. Мисля, че тук не можем да имаме различно мнение от това, че щом има доказателства, те трябва да бъдат добре събирани, следствието да си свърши работата и да издържи в съда. Но ние имаме разделение на властите. От една страна казваме, че трябва да има върховенство на закона и да държим на него, от друга страна като граждани искаме да има осъдителни присъди, но аз не мога да кажа кой съдия или прокурор не си е свършил работата и да го критикувам в моята позиция", каза ощв Ковачев.

Колегата му от БСП/ПЕС Петър Витанов коментира, че доклада на ЕК е породил различни интерпретации. По думите му докладът е информативен и превантивен, без корекционен механизъм. "Посочени са възможности за промяна и е направен анализ заедно с останалите практики в другите евриопейски страни, но няма корекционен механизъм, който да задължи страната ни да промени", посочи той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.