0

Ф ренският козметичен гигант Guerlain и актрисата Анджелина Джоли си партнират с ЮНЕСКО в проект за обучаване на 50 жени-пчеларки, съобщи „Вог“.

Джоли е получила дори титлата „кръстница“ на това партньорство, чието официално название е предприемаческа програма „Жени за пчелите“.

Френският козметичен гигант Guerlain и актрисата Анджелина Джоли си партнират с ЮНЕСКО в проект за обучаване на 50 жени-пчеларки, съобщи „Вог“.

Джоли е получила дори титлата „кръстница“ на това партньорство, чието официално название е предприемаческа програма „Жени за пчелите“.

Целта на програмата е да се обучават жени не само да започнат да се занимават с пчеларство, но и да научат за теорията и практиката в различни области на търговията, от това как да се грижат за пчелите до това как да се занимават професионално с пчелини. Идеята е да се обучат жените да бъдат ръководители на устойчиво и важно за околната среда предприятие, нещо което се приема присърце от Джоли.

Пчелини

Ще бъдат поканени десет жени – от България, Италия, Камбоджа, Китай и Руанда, да вземат участие в 30-дневен курс във френския Прованс, ежегодно, за срок от 5 години. Очаква се до 2025 г. те да изградили 2500 кошери, заредени със 125 милиона пчели.

През петгодишния период Джоли ще се среща с пчеларките, за да научава как се развива дейността им.

Тя вече има фондация в Камбаджа, кръстена на сина й Мадокс, която подкрепя местните общности и екологията в страната. Затова актрисата е наясно как да насърчава общностите в сферата на опазването на околната среда.

Инстинкт

„Когато жените получат умения и познание, техният инстинкт е да помагат на останалите“, казва актрисата. „Развълнувана съм да видя жени от целия свят да участват в тази програма. С нетърпение очаквам да се запозная с тях, да се запозная с тяхната култура и обкръжение и каква роля играят пчелите за това. Надявам се, че обучението им ще засили тяхната независимост, техния поминък и техните общности“, казва Джоли.