Разпространението на вируса у нас - и клъстерно, и дифузно (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)
2

Разпространението на вируса у нас - и клъстерно, и дифузно (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

  • Ще обмислят свиване на глобите от 300 лева за неносене на маски
  • Ананиев обеща строг и повсеместен контрол, без прошка и за депутатите
  • В НС да организират работа през стол
  • Кунчев препоръча отлагане на бловете

Разпространението на вируса у нас е и клъстерно, и дифузно. Това стана ясно по време на брифинг в МС на здравния министър Кирил Ананиея и на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, които трябваше да дадат разяснения за новото новото решение на МС за удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка.

Ананиев поясни, че решението е било взето на база сериозен анализ и доклад от държавния здравен инспектор. Този анализ пък бил на базата и механизмите, които прилагат всички европейски държави. Той отново припомни, че общите случаи у нас са 4114, а починалите -  208. От 9 юни се отчитало значително завишаване на заболелите в страната. Така средноднесно случаите до 9 юни са 26, а след това - по 84 . така в рамките на 2 седмици имаме увеличение от 3,2 пъти.  През този период увеличили и броя на лабораториите и действат 36 такива. За първите две седмици от 27 май до 9 юни се правили около 1200 проби, а от 10 юни досега - около 2000 на ден. Изводите от анализът поквали, че вирусът е с неизвестна инфекциозност и няма данни за изграждане на постинфекциозен имунитет. Заболяването продължавало да регистрира нарастващ заразен медицински пресонал.

Той отново напомни, че няма да се въвеждат нови строги мерки. Ще остане забрана за влизане в страната и карантиниране от рискови държави. Отделно - хигиената на ръцете, дистанцията от 1,5 метра, дезинфекцията , носенето на маски и шлемове на закрито, дистанционна работа, както и ограничаването на масови мероприятия. Отделно от това Ананиев обеща стори и повсеместен контрол.

Относно дали разпространението е в клъстери или дифизно, както и за критиките,че мерките у нас били бързо разпуснати,  Кунчев обясни, че сме в смесен режим - на клъстърно и дифузно разпространение. Относно критиките на СЗО, призова да се прави разлика между лично мнение на служител на СЗО, защото нямало такава официална позиция. Проблемът бил в неспазването на мерките.

Попитан за глобите от 300 лева за неносене на маски в транспорта и възможността за намаляване на глобите, Ананиев поясни, че поел ангажимет пред столичния кмет Йорданка Фандъкова да го обсъдят в МС и в здравната комисия в НС. По думите му имало адругменти в едни по-поносими глоби, че да бъдат събираеми.

В детските градини била създадена организация за дистанция за отделните групи, за да няма струпване между децата. Така Ананиев даде да се разбере,че няма да затварят отнов градините.

Относно ресторантите се запазвало растоянието от 1,5 метра и по 4-ма на маса. Хората нямало как да се хранят с макса и добролно можело да си ги слагат, но за персоналът това било задължително.

Двамата бяха попитани и за насрочените балове. Кунчев поясни, че независимо от характера на дадено събиране, ако растоянието е малко и без предпазни средства, увеличават рискът. Затова призовава да се вслушат в призива на МОН това да бъде отложено. "Рискът не е за децата, които да се съберат, а за възстаните", каза Кунчев.  Ананиев пък поясни, че предстои разговор с просветния министър Красимир Вълчев и се обмисля дали да променят методическите препоръки за провеждането на този род събития.

Ананиев поясни,че трябва да се проведе и разговор с шефката на НС и поясни, че те имали идея за форми за участие на заседания. Много са близко, а седалките са недподвижни, каза Ананиев. По думите му трябва да се обмисли такава органзиация, така че да са през седалка. Даде да се разбере, че няма да има прошка за никого, дори и за депутатите ако не спазат мерките и не носят маски на заседанията.

Пясни, че не е обществено място, там където има контролиран достъп. Даде пример с МС и увери, че на заседанията на кабинета е допустимо даден министър да си сваля маската, за да говори. Важното е било да има разстояние. Място с контролиран достъп обаче не са театрите или галериите и там носенето на маски е задължително.

"Да, ние имахме надежда, и бактерии, и особено вируси, те променят виролентността си. В интерес на самия вирус е човек да не умре, но до момента ние нямаме сигурни данни, че това вече е факт. Моите впечатления са, че това вече е факт, но това трябва да се докаже със сигурни данни", отчете повече за вируса доц. Кунчев.

Кунчев даде да се разбере, че няма как да бъдат санкционирани отнези българи, които са работили в кланници в Германия и са скрили за това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.