0

З дравният министър Кирил Ананиев предпочита варианта за реформа в здравеопазването, в който има преходен период към пълната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. Министърът представи вчера два варианта за здравноосигурителен модел.

Здравният министър Кирил Ананиев предпочита варианта за реформа в здравеопазването, в който има преходен период към пълната демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. Министърът представи вчера два варианта за здравноосигурителен модел.

Първият предвижда пълна демонополизация на здравната каса, а при втория ще стане поетапно. Въвежда се конкурентният принцип - освен здравната каса ще има и частни застрахователи.

Според Ананиев и двата варианта за реформа имат своите положителни и отрицателни неща, „но системата на здравеопазването е доста консервативна система и тя има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране“.

Министърът каза, че ще продължи обсъждането и не изключи да се намери трети по-добър вариант. Той подчерта, че вчера е представил основните принципи, правила, взаимоотношения, цели, резултати, които очакват и тяхното измерване.

„Основните думи за предложението за реформата са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции, НЗОК и съответните застрахователни дружества, една модернизация на българското здравеопазване и разбира се, премахване на нерегламентираните плащания“, заяви Ананиев в ефира на БНТ.

Министърът на здравеопазването подчерта, че срещу тези 12 лв. няма определен пакет, който да се финансира. "Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това обаче, което е важно да кажа е, че с тези 12 лв. ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем и възможности за финансиране и на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани", каза Ананиев.

Той бе категоричен, че първото нещо, което ще направят с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да преустойностят някои от клиничните пътеки, които са подценени.