София е затворена до второ нареждане (ОБНОВЕНА)
4

София е затворена до второ нареждане (ОБНОВЕНА)

София се затваря за влизане и излизане от 0.00 часа на 17 април до второ нареждане за всички превозни средства. Това съобщи на извънреден брифинг в МС здравният министър Кирил Ананиев и уточни, че заповедта му е съгласувана с министър-председателя Бойко Борисов. Той поясни, че рестрикцията се налага заради пътуванията по празниците в условията на извънредно положение заради епидемията от COVID-19 в България.

Изключение ще се прави за товарния превоз

който трябва да е със съответната документация и да се докаже необходимостта от извършване на съответния транспорт. Ще се допускат всички автомобили със специален режим, автомобили, превозващи граждани, които имат нужда от лечение. Гражданинът, който има нужда от лечение обаче трябва да посочва лечебното заведение. Ще се допускат и автомобили, превозващи медицински лица, които отиват да работят в лечебни заведения.

Забраната за влизане и излизане от София не важи още за аварийните автомобили на електроразпределителните дружества и на В и К, както и на интернет и ТВ – разпространителите, не важи за служебните автомобили, които превозват работници. Шофьорът обаче трябва да посочи предприятието, в което отиват хората да работят и телефона на ръководителя. Ако работникът пътува за работа с личния си автомобил, също

трябва да посочи предприятието и телефона на своя работодател

в декларацията, като за него се определя временен график, в който трябва да отиде на работа и да се прибере. Той е съответно сутрин от 06.00 до 8.00 ч. за отиване и 18.00 до 20.00 ч. за връщане.

Министър Ананиев посочи, че заповедта му за напускане и влизане в столицата важи за междуградският автомобилен транспорт до второ нареждане. Той обаче не уточни кога е възможно да се пристъпи към отмяна на заповедта му за затваряне на столицата. 

Недооценихме поведението на много хора, които масово започнаха още вчера, в сряда, да напускат столицата, коментира Ананиев. Той съобщи, че работещите в регионалните здравни инспекции, центровете за спешна помощ и Националния център по заразни и паразитни болници ще получат допълнително материално възнаграждение, тъй като работят без почивка, буквално денонощно.

Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски допълни, че във връзка със забраните БДЖ ще избягва междинните спирки, над 36 влака също се отменят за празниците. „Там тепърва предстоят промени в трафика”, допълни Мутафчийски. Той обясни, че от вчера се наблюдавало масово напусне на столица, където е и основното огнище на заболели от коронавирус. Шефът на щаба обясни, че тези хора ще се разпръскват по цялата страна и това ще доведе до по-тежка епидемиологична ситуация. „Тези два дни, в които имаме по толкова много случаи не са инцидент, а вече тенденция. Това е в контраст с безгрижието, което се проявява от нашите съграждани. В резултат на това щабът предложи затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ”, аргументира новата мярка председателят на щаба ген. –майор Мутафчийски. Той допълни, че премиерът Бойко Борисов е приел доводите на щаба и наредил издаване на заповед от здравния министър.

Министърът на вътрешните работи уточни, че извън времевите прозорци личните автомобили няма да имат възможност да влизат или излизат от София, а

в рамките на столицата колите ще могат да се придвижват свободно.

Масовият транспорт в столицата също няма да бъде ограничен. Остава в сила декларацията за контролно-пропускателните пунктове, която до този момент се използва. В нея обаче ще трябва да се посочи освен местоработата и телефонния номер на управителя или собственика на фирмата.

„Полицаите бяха поставени на изключително унижение от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността, или искат да докажат, че правилата не важат за тях.“, заяви Маринов. Само днес са върнати над 5000 автомобила при вход и изход от областните градове.  Причината е, че те не са имали основателна причина за пътуване. От днешния ден, по нареждане на министъра на вътрешните работи, всички декларации от КПП-тата са с приоритет и ще бъде проверявана посочената в тях информация. Когато има несъответствие, ще има и санкции.

След като се върнат в София, ще има последици за хората, които са подали грешна информация, добави и ген.-майор Мутафчийски. „Министърът на вътрешните работи посочи, че започват масивна проверки на документите, които са представени на излизане. Тези граждани при прибирането си ще се сдобият и с процесуални действия. Ако са били на работа, ще трябва да се върнат в София.”, обясни председателят на щаба във връзка с мерките за влизане обратно към столица. Той заяви, че полицията извършва основната работа в момента и служителите заслужават морално и финансово компенсиране. Шефът на МВР коментира, че

допълнително възнаграждение задължително ще има,

но предстои да се конкретизира за кои служители на министерството. 

Към този момент не е необходима намесата на армията, отговори Маринов на въпрос дали ще се наложи да се подпомогнат полицаите, които не са почивали от началото на извънредното положение. "Има законова възможност за това, но трябва да изчакаме този момент, тъй като полицаите работят в рискова среда. Ако се случи така, че по-голямата част от състава на полицията е под карантина, ще се наложи намесата на армията. Но до този момент това не е необходимо", допълни той. 

„Пътуващите софиянци в страната най-вероятно могат да заразят, защото това е най-голямото огнище на заразата. Никога не сме твърдели, че откриваме 100% от заразените. Напротив – до преди две седмици математическият модел показваше, че откриваме 2-ма от 11, сегашният е 2-ма от 7.”, каза още Мутафчийски. Според него се поставя твърде голям акцент върху затварянето на храмовете за Великден. „В най-голямата църква на Цветница имаше 10 човека, а сега има поне 10 000 коли извън София. Да се съсредоточим на важните неща”, заклюби ген.-майор Мутафчийски.

Гледайте НА ЖИВО

Очаквайте подробности!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.