0

С лед сравнително хладното време през пролетните месеци април и май, месец юни се характеризираше с бързо покачващи се и често надхвърлящи нормата температури и валежи със силно изразено неравномерно пространствено разпределение в земеделските райони на страната.

След сравнително хладното време през пролетните месеци април и май, месец юни се характеризираше с бързо покачващи се и често надхвърлящи нормата температури и валежи със силно изразено неравномерно пространствено разпределение в земеделските райони на страната.

Най-ниска беше средна денонощна температура на въздуха за периода в София 20.0ºС, а най-висока в Лом и Силистра 23.7ºС. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за периода бяха положителни и превишаваха нормата с 1.1ºС в Сандански, като това превишение достига до 4.3ºС в Добрич, фиг.1. Най-топло, в сравнение с климатичната норма е беше в Източна България – Добрич, Шабла, Варна, Бургас, Карнобат, а по-хладно в Сандански и Софийското поле.

Акумулираните суми от активни температури са от 1925ºС в Сандански до 1479ºС в София. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани в Северозападна България и по поречието на р. Дунав - Свищов, Оряхово, Русе и Силистра а най-малки в Кюстендил, Казанлък, Карнобат, Добрич и Шумен, фиг. 2. Тези суми са по-високи от нормата за периода с 96ºС в Сандански и 386ºС в Добрич. През периода се наблюдава продължаване на тенденцията за увеличение на отклоненията в Североизточна България и Черноморската зона, фиг.2.

Тези температурни условия поддържаха нормални и ускорени темпове на вегетационните процеси. С изключение на агростанции София, Казанлък, Ловеч и Разград, в цялата страна бяха измерени средни денонощни температури по-високи от 25ºС. Тези температури създават неблагоприятни условия за нормалния растеж и развитие на земеделските култури, особено на местата, където са регистрирани максимални температури над 35ºС. Такива температури са отчетени в Сандански, Свищов, Русе и Елхово.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При пролетните култури, в зависимост от сеитбените дати и ранозрелостта на хибридите ще протичат различни фази – листообразуване, формиране на съцветия и цъфтеж при слънчогледовите посеви, изметляване при царевицата.

През периода ще се извършва прибиране на плодовата и зеленчукова продукция - вишни, кайсии, късни череши, краставици, домати и тиквички. В зависимост от условията и продължителността на съхранение на продукцията от пшеница и ечемик, прибраното зърно трябва да бъде с влажност 11-12 % преди да бъде прибрано в складовите помещения. Предвидените складови помещения трябва да бъдат обеззаразени и с много добра вентилация.

В началото на следващия период 1-7 юли се прогнозира слънчево време със слаб вятър, в понеделник предимно от запад-северозапад, във вторник - от юг-югозапад. Ще се затопли и във вторник максималните температури ще бъдат между 33-38°С, по-ниски, до около 30°C ще остават по Черноморието. В сряда ще се задържи горещо. Ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развие купеста облачност, значителна над северните и планинските райони ,където ще превали. Възможни са градушки. В четвъртък и петък с умерен вятър от север-североизток ще прониква хладен въздух и температурите ще се понижат. Над Западна и Централна България се очакват краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Опасността от градушки остава. Преобладаващите максимални температури в петък ще бъдат между 29°-34°С.

Сумата на измерените валежи от 1-28 юни варираше в широки граници, като най-големи валежни количества са измерени в Пловдив - 177 l/m2, и В. Търново 175 l/m2. В тези райони валежните количества са най-големи и бяха с най-голяма интензивност, нанасяйки щети на земеделските култури, фиг. 3. Два пъти повече валежи, в сравнение с климатичната норма са отчетени в Монтана, Кнежа, Русе и Сливен, във В. Търново - два пъти и половина, а в Пловдив валежите са над три пъти по-големи от нормата.

Поради неравномерното разпределение на валежите, независимо от големите количества, паднали от началото на месеца, състоянието на водните запаси в почвата се различават в различните райони на страната.

Прогнозата за валежи в началото на периода в Северна, а през втората половина в Западна България ще пречат на прибирането на реколтата и изваършването на сезонните агротехнически мероприятия – почвообработки и пръскания. Те ще имат локален и кратковременен характер, което налага фермерите да следят метеорологичната и агрометеорологична прогноза на сайта http://www.meteo.bg Преобладаващо слънчевото и топло време от средата на периода на агрометеорологичната прогноза ще осигури оптимални условия за работа на полето.

Проф. д-р В. Казанджиев

Доц. д-р В. Георгиева

НИМХ