Ана Джонсън, Associated Press: Доверието e най-важната валута в журналистиката

Ана Джонсън, Associated Press: Доверието e най-важната валута в журналистиката

Бумът на фалшиви новини днес се дължи на бързата скорост, с която се разпространяват, каза пред "Монитор" директорката на новините за Европа и Африка на AP.

- Г-жо Джонсън, темата на настоящия шести световен конгрес на информационните агенции е „Бъдещето на новините“? Какво според вас представлява то?

- Добър въпрос. Аз съм оптимистка, както винаги. Като имаме предвид колко новинарски организации се стремят да предлагат на потребителите си по-влиятелна журналистика, по-динамични новини – това е тенденция, която сега се откроява повече от когато и да било. И това е въпреки множеството предизвикателства пред тях, които никак не са малко. Смятам, че на терен по света работят много журналисти, които бликат от енергия. Те имат способността и имат за цел да предоставят достоверни и обективни новини. Това за мен е наистина вълнуващо. И друго – технологиите днес представят широка палитра от препятствия на пътя ни, но и предоставят много възможности да достигнем до информация, снимки, изображения и видеа и да ги „предвижим“ към хората от всички краища на света.

- Споделяте ли изказаното по-рано на конгреса мнение, че доверието е новата валута?

- Мисля, че доверието винаги е било най-важната валута в журналистиката. Без установяването на това доверие у читателите или потребителите като цяло е наистина трудно да си вършиш работата по максимално добрия начин, на който си способен. Смятам, че това е изключително важен крайпътен камък. Както Associated Press, така и всяка друга новинарска организация трябва да спечели това доверие на своите потребители, читатели и зрители, за да може информацията ни да достига до тях. Трябва да сме принципни в това да сме безпристрастни в отразяваните факти. Това за мен е от основополагащо значение, ако не и най-важният аспект в нашата работа.

- Как се изгражда това доверие на фона на дезинформацията?

- Трябва да работим дори повече, отколкото досега, за да предотвратим възможността хората да губят доверие дори в достоверните източници на информация. Има различни начини за това – екипи за проверка на фактите, видеата, дори речите на публичните фигури. Според мен разковничето се крие в старомодната журналистика – да предадеш фактите, да бъдеш на мястото на събитието, да задаваш въпроси. От особено значение е и какво не трябва да правим. Да не се поддаваме на изкушението да предадем личното си отношение по дадена тема към новините. Безпристрастността е важна не само за начина, по който предаваме информацията, но и в поведението ни в различни аспекти от живота ни. Така ще спомогнем за подобряването на сетивността ни към фалшивите новини, на способността ни да ги опровергаем.

- Фалшивите новини не са нов феномен. Защо обаче се говори все повече за тях през последните години?

- Разликата е предимно в скоростта на разпространяване. Права сте, фалшивите новини и дезинформацията, подвеждащата информация – те съвсем не са нови явления. Но сега се разпространяват изключително бързо. Днес информацията може да достигне от едно място към друго буквално за секунди. Ето защо от нас зависи да продължим да се справяме с динамиката в сферата, да можем своевременно да проверим информацията и нейната достоверност. Знаете, не може да се отлага, не бива да се игнорира фалшивата информация. Трябва да отразяваме фактите такива, каквито са и при необходимост – да се опровергават неверните такива. В противен случай фалшивите новини биха могли да нанесат много щети.

- В този ред на мисли каква е връзката на медиите и информационните агенции със социалните мрежи – приятелска, враждебна или някъде по средата?

- Зависи. От една страна те спомагат за тази скорост на разпространяването на фалшивите новини. От друга социалните мрежи ни позволяват да си вършим работата по начин, който не ни беше познат до неотдавна. Това е причината да смятам, че те предоставят нови възможности пред репортерите и редакторите.

Има тези и за двете твърдения. Както всяко нещо в живота не е само бяло или черно, така е и със социалните мрежи. От нас зависи да намерим подход за достигането до реалните факти, което съвсем не е лесно, но очевидно то е жизненоважно.

- Смятате ли, че медиите днес са достатъчно независими от политически и бизнес интереси, за да могат да предоставят тази достоверна и обективна информация, контрапункт на фалшивите новини?

- Мисля, че е повече от необходимо днес медиите да са независими. Това е мотото ни на ежедневна база в Associated Press – да бъдем независими. Винаги това е било важно за работата ни. Именно фактът, че хората знаят, че не говориш от името на някого, гради доверието им към теб и твоята медия.


Визитка:

Ана Джонсън работи в Associated Press от 2004 г. като репортер в Чикаго;

От 2006 и 2009 г. работи като репортер и редактор на AP, базирана в египетската столица Кайро;

По време на тригодишния си престой в Египет тя пътува и отразява събития като войната в Ирак и изборите в Иран;

В края на 2018 г. Джонсън е избрана за длъжността Директор на новините за Европа и Африка на AP;

Джонсън се включи в Шестия световен конгрес на информационните агенции, домакин на който е БТА, като се включи в панела, посветен на фалшивите новини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.