0

А митица получи две награди за световна иновация от международен панаир АГРА2020.
На официална церемония фирмата бе отличена за високоефективната си технология за защита от Тута Абсолюта и бактериалният инсектицид Рапакс.

Амитица получи две награди за световна иновация от международен панаир АГРА2020.
На официална церемония фирмата бе отличена за високоефективната си технология за защита от Тута Абсолюта и бактериалният инсектицид Рапакс.


Един от най-сериозните икономически проблеми на земеделците в последните години са нападенията на Доматения миниращ молец. Фирма Амитица създава и прилага отличената растително-защитна технология, която помага на земеделците да изведат успешна борба, да си спестят разходи, поради употребата на продукти без резистентност и карантинен срок, да запазят биоразнообразието и популацията на пчелите и нецелевите насекоми, поради биологичните и щадящи активни вещества на продуктите. Успеваемостта на технологията е между 91 и 96%.
Средства и препарати за борба с Тута Абсолюта са:
Използването на феромонови уловки или черни лепливи уловки е сигурен метод за откриване наличието на неприятеля. Данните от феромоновите уловки дават навременна информация за нападението и също така предупреждават за наличие на слаба популационна плътност, за да се вземат мерки преди сериозното намножаване на неприятеля.


Ним Азал Т/С – биологичен инсектицид със системно и контактно действие, в доза 200 мл/дка.
Прекъсва цикъла на развитие на неприятелите. Съдържащото се в него масло не позволява на яйцата да се излюпят, прави възрастните стерилни. Два часа след поглъщане неприятеля СПИРА да се храни и да нанася щети.
Липсата на резистентност, карантинен срок и остатъчни количества прави продукта Ним Азал Т/С изключително ефикасен за приложение и икономически изгоден за земеделците.
Приложен за борба с Доматен Миниращ молец той осъществява контрол и върху: акари, Дрозофила Сузуки и др. Според направени изследвания Ним-азал Т/С а.в. азадирахтин - доза 0,3% ефективност срещу доматен миниращ молец - 86 %.
Рапакс е високо селективен бактериален инсектицид, от нова генерация. Съдържа: Bacillus thuringensis, subsp. Kursaki, щам EG 2348 -188г/кг.
Бацилус Турингенсис образува в клетките си белтъчни кристали, който са токсични за насекомите поразява специфично насекомите, без да е патогенен за човека и за полезните животни. Научни изследвания показват, че Бацилус турингиензис притежава свойството да изработва инхибитор срещу имунните тела на насекомите, което на практика прави изработването на устойчивост срещу него твърде трудно. Това прави Рапакс особено ефективен в извеждането на борба срещу неприятелите. Липсата на резистентност спестява време, усилия и средства на стопаните. Пръскането се извършва при излюпване на ларви - първа и втора възраст, при температура над 16 градуса.
Изследванията показват, че РАПАКС а.в. B.thuringiensis - доза 0,2 % има ефективност срещу Доматен миниращ молец 65-71%
С прилагането на двата препарата за растителна защита (Ним Азал Т/С и Рапакс) ефективността достига до 91-96 %, почти без повреди по листната маса, без повреди по плодовете.

За поръчки и консултации: www.amiti.org, office@amiti.org, тел.: 0888 30 50 20, 0888 77 33 77, 0882 55 77 55.