Организиране на зони, наподобяващи римските амфитеатри, лаборатории и кабинети в училищните дворове за провеждане на занимания на открито. Това предвижда работният вариант на наредбата, уреждаща как ще изглежда средата в училищата. Тя ще влезе в сила от следващата учебна 2020/2021 г.

Там е заложено и изграждане на зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, хранилки за птици с площадки за наблюдения, които да позволяват на малчуганите да усвоят практически учебния материал.

Природният кът трябва да бъде оборудван с инструменти, престилки и ръкавици за децата, маси за експерименти, зони за игра с вода и пясък. В дворовете ще бъдат създадени кътове за сядане и общуване, а асфалтираните площадки ще бъдат озеленени.

В школата трябва да бъдат изградени и зони за обучение по пътна безопасност

 В тях трябва да има модел на светофар, стоппалки, детски каски за велосипеди, конуси, както и очила, симулиращи влиянието на алкохола и наркотиците.

В наредбата се предвиждат и промени в класните стаи. Както „Монитор“ вече писа, те ще бъдат трансформирани в мултифункционални пространства. Така например стените между три съседни класни стаи могат да бъдат премахнати, а на тяхно място да бъдат сложени подвижни прегради. Пространството в средата остава най-малко и във всеки един момент може да се приобщи към една от съседните две стаи. Друга възможност за промяна е премахване на стените към коридорите на училища и заместването им отново с подвижни прегради. Така при премахването им се отваря към него. Трета опция е изграждането на тераса от външната страна и преминаването на учебния процес на открито. Чиновете и мебелите в класните стаи също могат да бъдат размествани.

Според наредбата за децата от от 1-ви до 4-ти клас трябва да бъдат осигурени поне 4 класни. Във всяка трябва да е  предвидена зона за отдих и хранилище за технически материали, както и да бъде оборудвана с бяла дъска, индивидуални чинове и столове, както и място за учебниците към тях. По стените пък са разположени плакати и макети, свързани с учебните предмети. В класните стаи на най-малките трябва да има и места за дрешките им, както и обща маса и столове.

За учениците от 5-и до 7-и клас са нужни по 3 класни стаи и специализирани кабинети по химия, физика, биология, изобразително изкуство, по технологии и предприемачество, като всички те трябва да бъдат с хранилище. Всяка от специализираните лаборатории трябва да има плотове за демонстрация от учителя, нужните прибори и материали за експериментите, работни мивки, мултимедийни прожектори. За учениците трябва да има и отделни стаи по музика и компютърен кабинет.

От гимназиите пък се изискват и езикова лаборатория. Там трябва да има бяла дъска, CD – Player, Flipchart, мултимедиен прожектор, както и място за дрехите на учениците. За профилираните гимназии пък трябва да се осигурят и кабинети за предметите по профил за учениците от 8-и до 10-и клас, а за тези в 11-и и 12-и кабинети - за обучение по теория на професията.

Изисквания има и към зоната за спорт – тя трябва да е закрита, да има съблекалня по възможност с душове, склад за инвентар и отделно място за учителите и да е оборудвана с подходящи съоръжения. За всички училища трябва да бъдат отделени кабинет на психолог, на логопед и ресурсен учител.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гъста мъгла в 13 области утре

Предупреждението за гъста мъгла днес беше в пет области. Утре жълт код е обявен за тринайсет области.

 

Грипната епидемия идва в края на януари

„Грипната епидемия закъснява заради топлата есен. Тя се очаква в края на януари – началото на февруари. Това съобщи пред „Монитор“ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. У нас все още не е изолиран щам.

Заради мъглата: Буферни паркинги без пари утре

Заради повишените стойности на фини прахови частици през днешния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през утрешния ден – 10 декември Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, съобщиха от пресценътра на кметството.