0

Л инда и Людмил Маркови създадоха пищна зеленчукова градина на терасата си в Сандански по време на карантината.

Линда и Людмил Маркови създадоха пищна зеленчукова градина на терасата си в Сандански по време на карантината.

Линда е от Калифорния, интериорен дизайнер, а Людмил е архитект, работил в Института за паметници на културата. През деветдесетте години напуска България и заминава за САЩ. Там среща Линда и двамата създават семейство и бизнес за старинни вещи и уникати. Последните Людмил прави, апликирайки метални и дървени орнаменти на използвани вещи. Особено любими на американците са били неговите къщички за птици.

Завръщането

От миналата есен те решават да заживеят в Сандански, в апартамент с огромна тераса и изглед към Пирин. Двамата влагат цялата си страст към градинарството и цветята. Така за два месеца по време на кризата създават ягодови насаждения, моркови, репички, тиквички, салати, лук, чесън, лилав фасул, розови домати от местни производители, вани с магданоз, копър и какво ли още не.

Разсадници

Разчитат на своята изобретателност и съвети на местните градинари от района на Петрич. Людмил Марков разказва, че тридесет години му е липсвал вкусът на българския домат. Грозничък, с петънца, но ароматен и сочен. Засаждат растенията във вани, купени от железариите, от пазара в Сандански, както и саксии втора употреба от разсадниците за овошки. Дълбочината е между двадесет и тридесет сантиметра. Някои от тях са между 70 см до 1 метър широчина и дължина.

Конструкции

Във ваните с дрелка той пробива дупчици, така че да има добър дренаж за насажденията. Също така събира клони от гората, с които прави красиви конструкции, за да могат увивните растения да пълзят по тях.

На дъното на съдовете подреждат малки камъчета за дренаж. След това комбинират пръст, закупена от магазините, но я допълват с горска, за да има достатъчно храна за зеленчуците. На някои места пускат въженца, по които да се увиват растенията.

Поливане

Те използват водата от слънчев бойлер, а когато отсъстват, разчитат на приятелка, която идва да полива. От седмица всяка сутрин си берат по малка шепа ягодки, които са с вкуса на някогашния истински ароматен плод. Людмил разказа, че е взел корените от разсадник, откъдето са му ги изкопали от лехата.

Реколта

От градината тераса семейството вече е хапвало бейби морковчета по два-три сантиметра дълги. Много крехки и пикантни. Но понеже Линда се оказала с щедра ръка, разсадът се оказал много гъст, пошегува се Людмил. Имали и бели репи. Отлично върви магданозът и копърът, насят в широки вани. Двамата очакват богата реколта от тиквички. Някои от тях вече дали цвят, който във Франция бил деликатес и се консумирал паниран. Американците обаче очакват първите крехки тиквички.

Много е важно на растенията да им се осигури възможност да пълзят нагоре, защото ваната не е достатъчна голяма като в двора да се разпрострат, каза той.

Лилави зърна

Освен салатите, лука и чесъна, семейство Маркови са завъдили лилав боб, който е засаден в две редички от по осем стръка във вани. Той също вече е плъзнал нагоре и за всички е любопитно каква реколта ще даде. Близки и познати вече са вкусили от зеленчуците на терасата в Сандански и казват, че имат превъзходен вкус!