Американците обявиха война на месото

Американците обявиха война на месото

Жителите на САЩ започнаха масово да се отказват от говеждото месо заради страх да не навредят на климата. Производителите и системата на общественото хранене вече усетиха последиците от "войната" на населението срещу месото, съобщава Bloomberg.

Тенденцията на отказ от говеждото става мащабна, американците вече сравняват вредата от неговата консумация с вредата от използването на въглища. Според еколозите именно отглеждането на крави има разрушително въздействие върху климата. Добитъкът отделя огромно количество парникови газове поради особеностите на храносмилателната система. Според ООН 14,5% от емисиите на парникови газове в света от човешки дейности идват от животновъдството, а две трети са от едрия рогат добитък. Според анкета за 2020 г. на изследователската компания Datassentia, 70 процента от населението на САЩ смятат, че е време да се намали месото, като 58 процента вече са избрали плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Американските колежи също отказват ястия с говеждо месо. Харвард, Станфорд и Университетът в Канзас се присъединиха към специалната програма за здравословен и устойчив преход към здравословна и екологична храна. Американските фермери първи усетиха шока от „протеиновата война“. Инвеститорите започнаха да инвестират повече в стартиращи предприятия с изкуствено месо. Поради това месните ресторанти трябва или да затворят бизнеса си или да променят напълно менюто. Според проучване на Kearney до 2025 г. продажбите на месо в световен мащаб също ще започнат да падат значително, а до 2040 г. заместителите на говеждо месо ще представляват 33% от общия продуктов пазар.

Експертите също така регистрираха отказ от говеждо месо от милиони хора във всички страни. Делът му в общото производство намалява с 19 процента от 1961 до 2018 г.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.