0

О т Калифорния до Ню Йорк, американци започват да вият в 20:00 ч. всяка вечер, за да се борят с психозата от изолацията по време на карантина заради пандемията от коронавирус, съобщи Асошиейтед прес.

От Калифорния до Ню Йорк, американци започват да вият в 20:00 ч. всяка вечер, за да се борят с психозата от изолацията по време на карантина заради пандемията от коронавирус, съобщи Асошиейтед прес.

Инициативата започва с едва няколко души, които се опитват по този начин да намалят стреса. След това се включват съседите. Така се получава хор от виене и писъци, които пронизват здрача, но прекъсват изолацията.

Намесват се и кучетата от дворовете.

"Има нещо много западно във виенето. След вика идва отговор. Повечето опитали са доволни, когато чуят някой да им отговаря", каза Брайс Маюро, поет, разказвач и активист, който насърчава хората да го правят.

"Това нощно виене е първично утвърждаване и светъл момент всяка вечер, с което се обявява "Ще надделеем", каза д-р Скот Сайпърс, директор по програми срещу стрес и тревожност в университета на Колорадо.

„Това е начин да си възвърнем някакъв контрол, изгубен заради социалната изолация, наложена от пандемията. Дори самото викане и изливане на мъката е важно", допълни той.

Маюро е един от учредителите на групата "Излез и вий" във Фейсбук, която вече има почти половин милион членове от 99 държави.