Американци спасяват софийското парно

Чуждите експерти с план за модернизация на дружеството

Американци спасяват софийското парно

Агенцията за развитие и търговия на САЩ отпуска $1 млн. за „Топлофикация“

Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) ще отпусне безвъзмездно близо 1 млн. долара за проучване и разработване на план за модернизация на софийската „Топлофикация“.

Агенцията е създадена от правителството на САЩ за насърчаване на участието на американски компании в проекти на развиващи се държави или на страни със среден доход. Тя е готова да представи 921 554 щатски долара на Столична община, с които да бъде наета американската фирма

„Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“ да проучи състоянието на софийското парно.

Изпълнител

Американските експерти ще анализират възможностите за цялостна реконструкция, оздравяване и рекапитализация на общинското дружество, което осигурява централното отопление и топла вода на повече от 1 милион сдуши. 20% от бюджета на проекта може да се използва за участие на местни юридически лица и експерти. Анализът трябва да бъде изготвен за срок до една година и да даде визия с възможни варианти за цялостно преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и управлението на столичното парно.

„Говорим за надграждане на всички досегашни анализи на състоянието и предложения за бъдещото развитие на дружеството“, обясни заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. „Целта не е приватизация или концесиониране на „Топлофикация“, заяви той пред общинските съветници от Комисията по инженерна инфраструктура, която вчера одобри сключването на споразумение с американката агенция.

Инвестиции

Експертите от САЩ трябва да препоръчат конкретни инвестиции в техническа модернизация и за понижаване на емисиите от азотни оксиди и изпълнение на европейските директиви за енергийна ефективност.

Мерките трябва да включват подобряване на топлопреносната мрежа, намаляване на енергийните загуби и модернизиране системата за обслужване на клиенти. Предложените мерки ще бъдат разгледани и широко обсъдени, можем да ги приемем или не, обясни Дончо Барбалов. Направеното ще се отчита на три месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.