0

Б ульон, направен от древни породи крави в Дивата ферма в Източните Родопи, съдържа витамина ниацин в количества неизвестни до този момент в света. Това открива лабораторен анализ в края на март. Оказва се, че в 100 гр. от бульона, сварен от костите и месото по тях, има безпрецедентното количество от 816 микрограма.

Бульон, направен от древни породи крави в Дивата ферма в Източните Родопи, съдържа витамина ниацин в количества неизвестни до този момент в света. Това открива лабораторен анализ в края на март. Оказва се, че в 100 гр. от бульона, сварен от костите и месото по тях, има безпрецедентното количество от 816 микрограма.

За справка в същия обем телешко месо, отгледано по конвенционален начин, той е 12 микрограма. Във фъстъците и червения пипер, които се смятат за един от най- сериозните източници на ниацин, е по 14,9 микрограма в 100 гр.

Карантина

Благовеста Василиева, съсобственичка на Дивата ферма, разказва, че й хрумва да изследва какво съдържат част от продуктите, които произвеждат покрай карантината. Припомняме, че Дивата ферма се намира в Източните Родопи в село Горно поле до Маджарово. Там Благовеста и Николай Василиеви, известни като Бети и Ники, отглеждат стада с древни породи крави и телета, както и от френската Обрак. Тя, според тях се чувства отлично по онези земи и е по-кротка от своите почти полудиви български събратя. Хората, които посещават мястото ще ги видят как пасат сами пред фермата. Те приличат на едри кучета и са много организирани. Фермата е най- успешна от българо-холандския проект Новото тракийско злато, който действаше в Източните Родопи няколко години. Вече имат кланица и цех за преработка на месото. От него приготвят биоделикатеси. А в къщата им за гости пристигат туристи от цял свят.

Лечение

Понеже изследванията са скъпи, Бети решава първо да подложи на лабораторен анализ бульона.Основната причина е коронавирусът. Исках да разбера дали храната, която отглеждаме с Николай е само здравословна или е лечебна, обясни Бети. Първо тя пробвала да помогне на племенницата си, която се разболяла от грип в началото на годината. Давах й по една чашка с черен пипер преди ядене. Свали температурата и се почувства добре за два дни, сподели жената. Тази идея й хрумнала, след случай с американско семейство, което дошло да живее в България. Жената имала тежко заболяване. Съпругът й идвал и си купувал по цяло теле от фермата, за да й вари бульон от него.

Лекари

И тъй като Бети е химик по образование се разравя из нета и открива, че телешкият бульон се препоръчва и от американски и руски медици, дори за лечение на онкопроблеми, диабет и други тежки болести. Това я провокира и така прави лабораторния анализ.

Калций

Оказва се, че освен ценния ниацин, техният бульон съдържа огромни количества магнезий, калций и желязо. Мислех, че желязото е повече, защото хората си купуваха от бульона и месото, точно за проблеми с кръвта. После се сетих, че вероятно заради значителното количество калций се усвоява от организма в пълна степен, разсъждава химикът фермер.

Създърма

Принудени да намалят забързаното си ежедневие, Бети и Ники направиха няколко кулинарни шедьовъра с месо от древните породи. Сред тях са Съчинската луканка, която има уникален вкус заради дивия копър. Също чоризото, което за първи път в света се прави с телешко месо. Сочна саздърма, която двамата продават в буркани, както и телешка лой в магазина, който имат в София и верига за биопродукти.

Селен и магнезий

Любопитно е да се научи, че саздърмата също е изследвана. И анализът показва, че тя съдържа в значителни количества селен и магнезий. Това са точно елементите, които има в храни, които лекарите препоръчват за здрав имунитет срещу коронавируса.