Алъш–вериш с паспорти кипи и в Италия
2

Алъш–вериш с паспорти кипи и в Италия

Намиращото се на петдесетина километра югоизточно от Милано село Оспедалето Лодиджано има цифром и словом 2057 жители. От тях 1300 са бразилци, които до един са регистрирани на един и същи адрес – жилищна сграда с пет апартамента.

Ама никой никога не им е зървал очите, просто защото бразилците никога не са се мяркали в иначе кокетното селище. И за съществуването им до неотдавна са знаели единствено местният полицай Мариано Поцоли, който е подпечатвал адресната регистрация на южноамериканците. Както и служителят от кметството Роберто Капра, който ги е вписал в общинския том на местните жители и след това те са получавали италиански паспорти. Иначе казано, постигали са заветната цел, която според запознати им е струвала 5 – 6 хил. долара.

Но невиждайки нито един бразилец в подопечното си село, в началото на тази година кметицата Лучия Мици се досеща, че може би става дума за някаква далавера и уведомява прокуратурата. Не след дълго Роберто Капра и Мариано Поцоли са осъдени на по 3-4 години решетки за злоупотреба със служебното си положение и вече търкат наровете на близък затвор. Няколко дипломати от италианските консулства в Бразилия пък са отзовани в Родината, а тамошните власти издирват двамата собственици на агенцията – посредник за придобиване на заветните тескерета. Междувременно между Алпите и Сицилия са активизирани цели седем прокуратури, които започват да гледат под лупа даването на италиански гражданство на чужденци и съответно на паспорти, просто защото през последните пет години явлението бележи истински „бум“.

Разкритието за раздаването на поразия и често съвсем незаконно на италиански документи на родени в други страни чужденци е на в. „Кориере дела сера“. Всекидневникът завчера пръв установи, че докато през 2013 г. в Министерството на вътрешните работи са постъпили 79 847 молби за италианско гражданство, към 31 юли 2018 г. те вече са били 295 805. Над 10 на сто от последните или към 30 000 са били подадени от родени най-вече в Бразилия и Венецуела лица, които са посочили като основен мотив на искането си нормативата от 2012 г. Тя е известна с латинското си наименование “iure sanguinis” и приема като основание за даването на гражданство на някакво далечно и неясно роднинство с прадеди на Апениините – нещо, което е съвсем лесно за манипулиране от обиграни общинари. Като само в консулството на бразилския град Сау Паулу са били постъпили рекордните 75 423 молби!

И както посочва „Кориере дела сера“, от одобрените през последната година като „нови италианци“ 135 804 души, почти 10 хиляди са успели да се оправят благодарение на “iure sanguinis”. Почти всички от тях са бразилци, разбира се, има и доста венецуелци, но само някой да не си помисли, че и едните, и другите умират от желание да заживеят в родината на прадедите си. Не, тяхната заветна Мека са Съединените щати, където притежателите на италиански паспорти влизат безпроблемно и благодарение на въпросните документи съумяват да останат там завинаги. Също като 1300-та бразилци от Оспедалето Лодиджано, чиито очи кметицата им Лучия Мици никога не е мяркала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.