0

Ж ена от Шуменско е мамила в продължение на 12 години влюбен Ромео от Турция с обещание, че ще се омъжи за него, като за това време облекчила авоарите му с най-малко 20 хиляди евро. За поредната жертва на телефонните Афродити от Делиормана съобщи в петък говорителят на ОДМВР в Шумен Ася Йорданова.

Жена от Шуменско е мамила в продължение на 12 години влюбен Ромео от Турция с обещание, че ще се омъжи за него, като за това време облекчила авоарите му с най-малко 20 хиляди евро. За поредната жертва на телефонните Афродити от Делиормана съобщи в петък говорителят на ОДМВР в Шумен Ася Йорданова.

В четвъркът следобед в Районното управление на МВР в Шумен дошъл 59-годишен мъж от Турция, който подал сигнал, че е бил измамен по телефона от жена, която му обещала да се омъжи за него, а той и бил "помогнал" със сумата от 20 хиляди евро. Всичко започнало, когато жертвата на измамата бил на 47. През 2010 година на телефона му се обадила непозната. Представила се за жена, която живее в България и потърсила от него помощ. 

По различни поводи и най-разнообразни причини във времето турчинът пращал различни суми до България. Двамата не се видели нито веднъж на живо, контактували само по телефона.  През 2018 година любимата му обещала, че ще сключи брак с него, но не разполага с пари да тръгне към Турция. Тогава кандидатът за брак за пореден път изпратил парична сума, но пътуването не се осъществило. Оттогава няколко пъти му казвала по телефона, че намеренията са й сериозни.



В началото на тази годината мъжът решил да дойде да я види в България. Когато влязъл в страната, тя му звъннала и му казала, че е болна от COVID-19 и не може да пътува. Чужденецът се усъмнил и подал сигнал за измама в РУ- Шумен. Разпитан е пред съдия. За извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Схемата с обичливите делиормански жени е много разпространени вече поне две декади, като с развитието на технологиите се усъвършенстват и методите за създаване на впечатление за сериозни намерения и за измами. Преди години в шуменско село така бяха разиграли сценката, че "за да не тръгне" булката за Турция цялата й фамилия показа пиеса по скайп - "майката" на момата легна в ковчег, а около нея цялата фамилия се надвикваше да реве от мъка. Жертва тогава стана турчин от Германия, който толкова повярвал в случващото се, че пратил и пари за погребението. По-късно като разбрал, че е излъган, беше качил филмчето в YouTube като предупреждение за българските "алоджийки" (алоджулар, както ги наричат в Турция). През последните години има стотици клипове с предупредителен характер за предпазване на лековерните ергени. На снимката потребител разкрива схемата с измъкване на пари срещу обещания за показване на... цици.