0

50-годишен жител на Силистра, обвиняем по дело за серия от съучастия в ало-измами, ще застане пред Темида в Стара Загора след продължило близо 2 години разследване.

50-годишен жител на Силистра, обвиняем по дело за серия от съучастия в ало-измами, ще застане пред Темида в Стара Загора след продължило близо 2 години разследване.

Валентин Костадинов Аурелов  ще отговаря за съпричастност в измами през периода от 14 до 21 юли 2017 година в Ямбол, Гълъбово и Града на липите.

Мъжът е бил спипан на 21 юли край Русе, където е трябвало да остави парите от последната измама, заедно с него тогава била и 15-годишната му дъщеря. При трите измами са пострадали двама мъже и една жена на възраст от 75 до 80 години, които са се разделили с около 13 000 лв.

В случая от Стара Загора Костадинов се представил на жертвата си като „комисар от полицията“. В хода на „проучвателния" разговор той попитал 80-годишната собственичка на апартамент на улица „Георги Байданов“ дали й се били обаждали телефонни измамници. Тя му отговорила, че преди няколко месеца й звънели, но не се „хванала на въдицата“. Мъжът я заблудил, като казал, че са задържали трима сирийски нелегални бежанци, в тях намерили тефтерче с телефонни номера и че те щели да й се обадят, за да искат пари. Жената трябвало да приготви 20 000 лева, а ако откажела щели да дойдат четирима мъже с голи глави, за да ги вземат.

Останалият неразкрит ортак на силистренеца пък заплашил бабата, че ако не приготви поисканата сума ще дойде в дома й, за да я „изкорми“.

След тия заплахи пострадалата хвърлила през терасата найлонова чанта, в която имало пари и златни накити, на обща стойност 5 810 лева. Първото разпоредително заседание в  Районен съд-Стара Загора е насрочено за 21 февруари. Междувременно на 22 януари ало-измамници „ожилиха“ още трима жители на Града на липите: две жени на по 55 и 58 години и мъж на 80, които по схемата „МВР търси съдействие от гражданите“ се разделили с 13 000 лв.В единият от случаите заедно с банкнотите жертвата хвърлила и дебитната си карта с листче, на което написала ПИН-кода си. От началото на година в регистрираните общо 12 случая на ало-измами в Старозагорско са отнети над 130 бона.