За последните 3 години ало измамниците са завлекли между 20 и 23 млн. лв. Това отчете вътрешният министър Младен Маринов в НС по време на парламентарен контрол. За времето от 2016 до 2018г. се отчита спад в регистрираните телефонните измами. През 2016г. те се били са 1399, през 2017г. са се свили на  1325, а миналата година са вече 1097.

По думите му от началото на година до 30 април 2019г. са регистрирани 343 телефонни измами,което е намаление с около 15% спрямо същия период на 2018 г, когато са били  404. Причинените вреди са за над 2,5 млн. лв.

Министърът обясни, че измамниците се разделят на няколко категории- въртачи, контрольори и мулета и допълни, че измамниците мигрират предимно в съседна Румъния и използват СИМ- карти на чужди мобилни оператори, както и липсва физически контакт между жертвата, мулето и извършител.„МВР насочва усилията си не само към най- ниското ниво- мулетата, но и към доказване на организирана престъпна дейност“, поясни Маринов. Той даде за пример  последната акция  от април, когато бяха задържани 10 човека.

МВР-шефът поясни, че за да се борят ало измамите, е нужен мултидисциплинарен подход. Именно затова МВР си сътрудничи добре с банките и мобилните оператори. Той допълни, че са определени банкови и полицейски служители за пряк контакт при съмнение за телефонна измама. „От МВР са предоставени критерии за идентификация на потенциални жертви на телефонни измами“, коментира Маринов.

Един от мобилните оператори пък е предприел и вътрешен мониторинг на нетипичния трафик, който да спира. Така в следствие на всички мерки обажданията с цел измама от над 81 000 през февруари  са намелели до над 18 през март, а през парил са 1581 опита за измама. „Набелязани са и се прилагат идентични мерки с другите два телекома“, уточни министърът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двама със забрана да влизат у нас за шпионаж срещу България

През 2018 г. ДАНС е наложила забрана на двама чужденци да влизат в страната за 10 г. заради данни, че са съпричастни към чужди спецслужби и за дейност насочена към България. Това се посочва в доклада за работата на ДАНС за миналата година, който в четвъртък бе одобрен от НС, наред с тези на ДАР и Служба „Военна информация“.

Човек на Командира дръпнал шалтера на БНР

Кадър на бившия премиер и ментор на сенчестите кръгове у нас Иван Костов е дръпнал шалтера на БНР. Това разкри „Блиц“, като се позовава на дългогодишен служител на националното радио, който и преди е ставал свидетел на това как настоящият шеф на дирекция „Техника“ в БНР Пламен Костов е спирал излъчването на програмата.

Прокопиев & Co продали акциите на ЕВН с 25% по-евтино

Миноритарният пакет акции на държавата в ЕВН е бил продаден с 25% по-евтино от прогнозната им стойност. Това става ясно от тройна комплексна съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена.