0

А лманах с над 200 фотоса на макети на сгради във Варна представя дейността на макетното ателие при Районната проектантска организация в морския град за периода 1960 - 1975 г.

Алманах с над 200 фотоса на макети на сгради във Варна представя дейността на макетното ателие при Районната проектантска организация в морския град за периода 1960 - 1975 г.

Това е време, в което са проектирани и изградени много емблематични за града архитектурни обекти като Фестивалния и конгресен център, Дворецът на културата и спорта, хотел „Черно море“, баня „Гъбата“, сградата на община Варна и десетки други. Ръководител на макетното ателие е Милко Минков, а представените макети са негова лична собственост.

Те не са разпространявани никъде в публичното пространство, което ги прави още по-ценни за запазване на част от историята на града за бъдещите поколения. „Идеята е това богатство да бъде запазено, да остане в историята, защото тези макети вече не съществуват, но поне имаме фотосите“, разказа журналистът Димитър Щерев, внук на създателя на макетното ателие.

Това, че снимките са запазени до днес, се дължи на неговият дядо и семейството, където са останали и са съхранявани. Макетите са изработени по проекти на едни от най-изявените архитекти по онова време, като Стефан Колчев, Симеон Димитров, Камен Горанов, Симеон Саралиев, Косьо Христов, и много други.

Алманахът съдържа и фотоси на макети на нереализирани проекти във Варна и алтернативни варианти за сградата на Партийния дом (сега сграда на Община Варна), Дворецът на културата и спорта, булеварди, Съдебната палата и др.

В Алманаха са публикувани и фотоси на макети, свързани с развитието през посочения период и на други градове в България, чийто проекти са изготвени от варненски архитекти, което показва високия професионализъм на специалистите, творили в Морската столица.

В Алманаха има и снимки на проекта на Националния арт център в Лагос, Нигерия, който е изготвен също от варненския проектант Стефан Колчев, и е четири пъти по голямо копие на един от символите на Варна - Дворецът на културата и спорта.

Алманахът е издаден по проект на сдружение „Младежки информационен доброволчески център“  към фонд „Култура“ на община Варна. Той ще бъде дарен  на Регионалната библиотека във Варна, на университети, които преподават архитектура, на училища и други библиотеки.