Шуменска компания започна производство за БМВ по 12-годишен договор
6

Шуменска компания започна производство за БМВ по 12-годишен договор

Производството за автомобилния сектор трябва да достигне 25 процента от пресовата продукция

Шуменската компания „Алкомет“ започна производство на детайли за автомобилния гигант БМВ по 12-годишен договор за съвместна дейност, обяви в сряда в Шумен председателят на надзорния съвет на дружеството Фикрет Индже. Индже говори при официалното откриване на новите мощности за механична обработка на алуминиеви профили. Специални гости на церемонията бяха посланикът на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на Шумен Любомир Христов и областният управител Валентин Александров.

„Господин кметът вероятно ще си спомни, имахме един разговор с представител на фирма SMS, един немец, който твърдеше, че няма как една българска фирма да си купи оборудване, каквото те предлагаха. Ние обаче го купихме. Това беше шанс за нас. След това вече имахме запитване от фирма BMW, тъй като те бяха запознати, че имаме това оборудване, новата преса на SMS, и те се обърнаха към нас като към бъдещ доставчик. Много бяха въпросителните, които имахме, не бяха много сигурни дали можем да започнем, но моят син пое тази инициатива и вече работим по този проект. В кратко време успяхме да стигнем до това ниво, което днес ще ви покажем, това е само началото, една част от всичкото оборудване, което ни е необходимо за да продължим по-нататък. Имаме 12-годишен договор с БМВ, разбира се нашето намерение е да продължим и с други производители от автомобилния сектор – Мерцедес, Фолксваген, няма да спрем само с БМВ. Сега се учим и ние в движение как се става доставчик на голям автомобилен производител, но ние ще го направим.“ – каза миг преди откриването Фикрет Индже.

Един от моторите на проекта била Валерия Колева, директор продажби „Пресови продукти“, която прекарвала по 18 часа в компанията. „Тя е от Шумен, може би познавате майка й баща й, корените й са от този град, говори перфектно английски и немски и работи в „Алкомет“ вече 21 години. Този проект, който реализирахме, тази инвестиция е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията.“ – представи служителката си Индже. Самата Колева признава, че много хора на различни нива в йерархията и от различни звена са работили неуморно дълго време за да успеят да спечелят първите си автомобилни проекти и да бъде квалифицирана „Алкомет“ като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. „Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение, надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25 процента поне като дял от пресовото ни производство, но е възможно да успеем и като цяло за производството на компанията. Имаме уникален шанс, защото повечето продукти, които произвеждаме тук са за електромобили, които според всички прогнози са бъдещето на автомобилната промишленост. Различни прогнози сочат, че до 2030 година поне половината нови автомобили на пазара ще бъдат електрически или хибридни модели и ние се гордеем, че сме част от този процес на мащабни реформи в автомобилната промишленост.“ – коментира пред репортери Валерия Колева.

Инвестицията е на стойност 13,5 млн. лв. , като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

 Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ АД реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.

Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ АД вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

Разположен на 4100 кв. м. новият цех в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители. С това общият брой на служителите на „Алкомет“ вече надхвърля 1200 души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.