Али Баба-Божков – новата българска Шехерезада и 40-те плеймейтки
2

Али Баба-Божков – новата българска Шехерезада и 40-те плеймейтки

Пиеса в няколко действия за един истински разбойник, за пещерата му с артефактите и гепените съкровища, които държавата си поиска обратно

- Сезам, отвори се!

Черепа цъфва в ранни зори във Фейсбук за поредната порция гавра и манипулации, с които се опитва да клати държавата. След като 20 години наред обикаляше сам или с гавази редакциите, да забранява прякора Черепа, подведеният под отговорност по 18 престъпления хазартен бос Васил Божков се появява окичен с нов – Али Баба. Заобиколен е от 40 плеймейтки, които пърхат щастливо край него и вдишват мириса на дебелата му пура. Те, милите, с пилешкия си мозък не осъзнават, че краят на приказката за тях няма да е щастлив. Девиците може и да не отидат под ножа, каквато е била съдбата на предшественичките на Шехерезада. Но всяка от тях рискува да бъде брутално изнасилена и поругана от самопровъзгласилия се за разбойник Божков. Както неведнъж се е случвало с много други плеймейтки.

Истинската приказка от 1001 нощ на Шехерезада, разказана във вид на комикс лично от Васил Божков от луксозното му убежище в лускозно топло място, е истинска измама. Никой в тази комична история не си е на мястото, включително и Али Баба. Предводителят на разбойниците, грабили безогледно години наред, се е преоблякъл в женски дрехи като Шехерезада. Като ханъми са преоблечени и гавазите му. Зад новата българска Шехерезада в пещерата, която се отваря със заклинанието: „Сезам, отвори се!“, блещука цяла съкровищница с придобити по съмнителен начин богатства – артефакти, картини. Главатарят на разбойниците има регистрирана колекция от около 200 вещи с утвърден и доказан произход. В пещерата обаче са събрани поне 1000 предмета с характеристика на културни ценности. Те са нахвърляни с клошарски размах в чували и кашони. По някои още има пръст – озовали са се тук, веднага след като са били откопани. Главатарят на разбойниците още не ги е почистил и изложил на показ, за да им се любува, когато му скимне, защото много добре знае, че те са незаконни. И докато държавата гони иманярите поединично и ги тика в ареста за намерена част от брадва, няколко връхчета от копия и шепа монети, които се търгуват за левчета по световните аукциони, защото са масово срещани, главатарят на разбойниците прибира всичко. Иманяри от цяла България му носят находките в насипно състояние. Той тика всичко в съкровищницата, защото е ненаситен. Иска цялото историческо наследство за себе си. А когато държавата прибира незаконните артефакти, частният колекционер и частния му холдинг писват, че това било престъпление. Но да трупаш незаконни артефакти не е, според главатаря на разбойниците Али Баба-Божков – новата българска Шехерезада.

Зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото Ангел Кънев е категоричен, че всички вещи са иззети по надлежния ред. Разбойникът смята, че те трябва да продължават да се въргалят в кашоните, където им е най-добре.


- Сезам, затвори се!

Срещу главатаря на разбойниците има повдигнати 18 обвинения – за поръчкови убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. Дължи и 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата. Бълха го ухапала, както казва народът. Разбойникът Али Баба-Божков има още неописани съкровища и най-вече – пари в брой. Затова може да си позволи да се укрива и да продължи да се забавлява, подхвърляйки пачки на платени художници да увековечат образа му на комиксов герой. И забавленията му са също толкова инфантилни. Една седмица разиграва на томбола акциите на ФК „Левски“. Още седмица ги джиросва наужким. Следващата седмица вече се изживява като комиксов герой. В първия епизод на „истинската приказка“ на Али Баба Божков има 7 картинки. Нарисувани с характерния и разпознаваем почерк на един карикатурист на задкулисието. Докато пощипва 40-те си плеймейтки, Али Баба-Божков обмисля какъв да е сюжетът на следващия му комикс. Подсказваме му идея – главатарят на разбойниците сяда на вълшебното си килимче и долита обратно тук, в България, за да отговаря пред правосъдието. Взимат му всички незаконни притежания и го тикат в една пещера с решетки, която не се отваря с познатите му заклинания.

Поука: Не е кражба да вземеш това, което Божков е откраднал, както би казал истинският Али Баба. Особено, когато го взема държавата, от която го е откраднал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.