0

Н а 24 юни италианската марка Alfa Romeo ще навърши 110 години. За да отбележи рождения си ден, Alfa Romeo ще удиви почитателите си с юбилеен модел, който отговаря напълно на връщането към корените на марката и в същото време припомня за един от най-емблематичните си автомобили от миналото - Giulia GTA. Сега Alfa Romeo се завръща към корените си, лансирайки най-мощния си модел – новата Giulia GTA, технически и концептуално е вдъхновена от модела Giulia GTA от 1965 година, която е една от легендите на своята история и на автомобилния спорт.

На 24 юни италианската марка Alfa Romeo ще навърши 110 години. За да отбележи рождения си ден, Alfa Romeo ще удиви почитателите си с юбилеен модел, който отговаря напълно на връщането към корените на марката и в същото време припомня за един от най-емблематичните си автомобили от миналото - Giulia GTA. Сега Alfa Romeo се завръща към корените си, лансирайки най-мощния си модел – новата Giulia GTA, технически и концептуално е вдъхновена от модела Giulia GTA от 1965 година, която е една от легендите на своята история и на автомобилния спорт.

Новата Giulia GTA е базирана на Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и е оборудвана с по-мощна версия на 2,9-литровия V6 Bi-Turbo двигател, който вече разполага с огромна мощност от 540 к.с. С този двигател спортният седан ускорява от 0 до 100 км/ч само за 3,6 секунди. Благодарение на използването основно на ултралеки материали, теглото на колата е намалено със 100 кг в сравнение с Giulia Quadrifoglio, постигайки най-доброто в съотношение между тегло и мощност от 2,82 кг на конска сила.

В новата Alfa Romeo Giulia GTA са разработени и специфични технически решения за аеродинамика, настройки и управление. В колата има няколко основни детайла, изработени от карбонови влакна, като карданен вал, преден капак, покрив, предна броня и арки на колелата. Във вратите, окачването и редица други елементи е увеличен броят на алуминиевите и композитни детайли. Наред с тези промени, по колата има нови настройки на шасито и подобрена аеродинамика. В шасито предната и задната следа на Giulia GTA са разширени с 50 мм, а окачването е получило нов комплект пружини, амортисьори и шарнири.

Новата Alfa Romeo Giulia GTA с четириместен салон ще се предлага и специална суперспортна версия Giulia GTAm, която вместо задни седалки има тръбна рамка за усилване на каросерията и отделение за каски и пожарогасители. Отпред са монтирани две спортни седалки от карбонови влакна и 6-точкови предпазни колани. Екстремната версия Giulia GTAm привлича вниманието със своя аеродинамичен дизайн с голямо крило от карбонови влакна, поставено отзад, а предният сплитер е по-развит от GTA. В салона освен общите елементи с GTA има вътрешни дръжки на вратите под формата на петлета.

За сваляне на теглото страничните и задните прозорци са изработени от материала Lexan от групата на поликарбонатите. Новата Giulia GTAm е одобрена за ползване по обществените пътища. Компанията Alfa Romeo вече приема предварителни резервации за юбилейните модели Giulia GTA и GTAm, които ще бъдат само 500 номерирани и сертифицирани автомобила. Клиентите и в България ще имат шанса да получат един изключително спортен автомобил, придружен с ненадминатото обслужване от новия представител на италианската марка у нас „Витоша Ауто”.

Завръщане към спортната легенда Alfa Romeo Giulia Sprint GT от 1965 година

През славния исторически период от 110 години, инженерите и дизайнерите на Alfa Romeo неотклонно се стремят към иновации, като винаги остават верни на емоционалните гени на марката. През годините тази перфектна комбинация от спортно поведение и елегантност сътвори не само някои от най-емблематичните автомобили, създавани някога, но и коли, които печелят награди както на пистата, така и на всяко изложение за дизайн. Новата Alfa Romeo Giulia GTA е концептуално вдъхновена от легендарната Giulia GTA от 1965 година. Съкращението GTA означава Gran Turismo Alleggerita, като alleggerita е италианският термин за „олекотено”. Модификацията Gran Turismo Alleggerita е разработена от Autodelta и е базирана на Giulia Sprint GT, която донася безброй спортни успехи на марката в световен мащаб. Моделът възниква през 1965 година с представянето на Giulia Sprint GTA - специфична версия, произведена от Sprint GT, проектирана като спортен автомобил и представена на изложението в Амстердам през същата година.

Корпусът на Giulia Sprint GT бил заменен с идентична версия в алуминий с общо тегло 745 кг в сравнение с 950 кг на първата версия. Втората промяна се отнася до двигателите с два разпределителни вала с работен обем от 1570 куб.см, които в конфигурация с двойно запалване достигат впечатляваща мощност от 115 к.с. Механиците на Autodelta го избират за еталонно превозно средство за категорията Touring и го разработват, за да постигнат максимална мощност от 170 к.с. Успехът на модела в състезанията е незабавен - три поредни титли в Европейския шампионат Challenge Europeo Marche, десетки национални първенства и стотици индивидуални състезания във всяка част на света. От този момент нататък съкращението GTA става толкова успешно, че хората скоро започват да го свързват с всички спортни автомобили на Alfa Romeo като цяло и се превръща в икона на италианския и европейския автомобилен спорт.